Revista care te menține sănătos

Știri

Analize gratuite pentru romani in scopul realizarii unui studiu

22 septembrie 2011
Share

Asociatia Romana de Hipertensiune, impreuna cu Ministerul Sanatatii, va demara din 15 octombrie un program prin care urmareste obtinerea unor statistici despre starea sanatatii populatiei din Romania.

In scopul desfasurarii studiului, un numar de 4.100 de persoane de diferite varste, din toata tara, vor primi acasa o scrisoare pe care nu figureaza numele destinatarului, deoarece acesta este ales la intamplare, dupa criteriile varsta si sex. Plicul poate fi recunoscut usor, deoarece va purta antentul Ministerului Sanatatii si al Asociatiei Romane de Hipertensiune.

Persoanele selectate vor fi vizitate ulterior de un medic de familie. Acesta se va interesa de starea lor generala de sanatate, le va masura tensiunea si le va recolta sange si urina pentru efectuarea gratuita a unor analize de tipul: glicemie, colesterol, creatina, hemoglobina glicozilata si albumina urinara. Ulterior, rezultatele analizelor vor fi trimise atat pacientilor, cat si medicilor lor de familie.

Chiar daca rata de raspuns la astfel de solicitari este in general destul de scazuta, specialistii estimeaza ca cel putin 2.000 dintre persoanele selectate vor face setul complet de analize.

Potrivit unui studiu desfasurat in 2005, doar 14% dintre romani nu prezinta niciun factor de risc cardiovascular. La nivel national, 40% din populatie sufera de hipertensiune, iar  mai mult de jumatate dintre acestia nu stiau ca sunt hipertensivi. In plus, in urma studiului precedent s-a constatat ca o proportie importanta dintre pacientii diagnosticati au fost tineri sub 40 de ani, dar majoritatea hipertensivilor au avut varsta peste 50 de ani.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.