Revista care te menține sănătos

Știri

Petele de grasime de pe pleoape cresc cu 48% riscul de atac de cord

20 septembrie 2011
Share

Un studiu al unei echipe de cercetare din Danemarca arata ca persoanele care prezinta puncte de grasime pe pleoape, afectiune numita si xantelasma, prezinta un risc cu 48% mai crescut de a suferi un atac de cord.

Petele galbui, cu margini regulate, localizate de regula pe ploape, sunt semne care indica o acumulare daunatoare de colesterol in organism si care trebuie sa va puna in alerta in ceea ce priveste regimul de viata.

Studiul realizat de medicii danezi a implicat 12.745 de persoane, dintre care 4,4% prezentau colectii de grasime pe pleoape. Dupa 30 de ani in care participantii au fost tinuti sub observatie, 1.872 persoane suferisera un atac de cord, 3.699 au dezvoltat boli de inima, iar 8.507 de persoane au decedat.

Datele obtinute au aratat ca participantii cu xantelasma au avut cel mai mare risc, cauzat de depunerile de grasime pe artere. Acestea duc la ateroscleroza si, intr-un final, la accidente vasculare cerebrale si atac de cord.

Autorii considera ca acest semn vizibil ii poate ajuta pe medici in identificarea timpurie a persoanelor cu risc mai mare de boli cardiovasculare, astfel incat sa se ia masurile necesare pentru evitarea unor astfel de afectiuni.

In scopul reducerii numarului de cazuri cu afectiuni cardiovasculare, medicii recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos, in care sa se evite alimentele grase, dulciurile, sedentarismul si viciile letale, precum fumatul si abuzul de alcool.

Paula Rotaru

Sursa: www.bbc.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.