Revista care te menține sănătos

Știri

H M, Adidas, Calvin Klein si alte 11 branduri celebre produc haine toxice?

25 august 2011
Share

Organizatia Greenpeace a publicat un raport prin care arata ca anumite haine si pantofi vanduti in toata lumea de catre branduri cunoscute sunt fabricati cu ajutorul etoxilatilor de nonilfenol, folositi ca detergenti in industria textila. Se descompun frecvent intr-o forma toxica de nonilfenol.

Cercetarea s-a facut pe 78 de articole sport si recreationale ale unora dintre cele mai mari branduri internationale: Abercombie&Fitch, Adidas, Calvin Klein, Converse, GAP, G-Star RAW, H&M, Kappa, Lacoste, Nike, Puma sau Ralph Lauren si inca 3 branduri necunoscute la noi in tara. Singurul brand la care nu au fost descoperite substante toxice in compozitia hainelor, dintre toate cele analizate, este Gap.

Articolele vestimentare au fost cumparate din magazinele companiilor enumerate din 18 tari si au fost achizitionate intre lunile aprilie si mai 2011. Hainele erau fabricate atat din materiale sintetice, cat si naturale, pentru femei, barbati si copii. Cele 78 de articole au fost trimise pentru analize la un laborator independent, descoperindu-se substante toxice la 52 dintre ele.

Nonilfenolul este o chimicala care provoaca perturbari hormonale, fiind daunatoare chiar si in cantitati foarte mici. De asemenea, Greenpeace a mai anuntat ca aceasta substanta toxica folosita la fabricarea textilelor este deversata si in rauri sau viaducte.

Greenpeace a afirmat ca „aceasta este o problema globala” si indeamna toate brandurile sa elimine din procesul de fabricare al hainelor substantele toxice pentru om si mediul inconjurator. Asteptam reactiile brandurilor implicate.

Sursa: www.tonica.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.