Revista care te menține sănătos

Știri

Nervozitatea, provocata de depresia estivala

23 august 2011
Share

Sunteti nervosi tot timpul, nu aveti pofta de mancare si nu stiti unde sa va mai ascundeti de razele soarelui? In acest caz, este foarte posibil sa suferiti de depresie estivala, si ar fi bine sa va prezentati la medic pentru un consult.

1% dintre americani sufera de aceasta afectiune vara

Depresiile sezoniere au fost descrise pentru prima oara in 1984, de doi specialisti americani. La acea vreme, se credea ca respectivele „tulburari afective” sunt resimtite in special iarna, cand cerul este intunecat, zilele sunt mai scurte, umede si reci. Conform unor studii recente, se pare ca acest tip de depresii poate aparea si vara. Mai mult, statisticile arata ca circa 5% dintre adultii americani sufera de o tulburare afectiva sezoniera in timpul iernii si aproximativ 1% in sezonul estival.

Declansata de cresterea productiei de melatonina

In ceea ce priveste cauzele si consecintele, acestea sunt diferite de la un sezon la altul. De exemplu, in timp ce in sezonul rece depresia poate fi provocata de cresterea productiei de melatonina, un hormon care ajuta la regularizarea ciclurilor cotidiene si care este provocat de lipsa de luminozitate, vara se pare ca tocmai intensitatea luminoasa ar juca un rol in aparitia problemei de sanatate, potrivit doctorului Norman Rosenthal, psihiatru american specializat in aceasta tulburare.

Medicamentele antidepresive sunt de mare ajutor

De asemenea, daca depresia de iarna se manifesta prin apatie, crestere in greutate si stare de somnolenta, in sezonul estival aceasta provoaca nervozitate, lipsa poftei de mancare si a somnului. De aici si dorinta persoanelor afectate de a se ascunde de soare si de a se racori cat mai des.

Potrivit specialistilor, pentru a petrece vara fara probleme serioase, bolnavii trebuie sa apeleze la medicamentele antidepresive. Evident, acestea nu pot fi luate „dupa ureche”, ci la recomandarea medicilor.

Numarul femeilor care cad victima depresiei sezoniere este de doua ori mai mare decat al barbatilor.

Cristina Ionescu

Sursa: www.lepoint.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.