Revista care te menține sănătos

Știri

Suplimentarea cu zinc poate scurta durata racelilor

16 august 2011
Share

Numarul mare de virusuri care duc la aparitia racelilor comune nu a facut posibila, inca, dezvoltarea unui vaccin universal care sa poata combate toate aceste infectii. Exista, insa, solutii pentru a scurta durata acestor raceli, cum ar fi suplimentarea cu zinc, arata un nou studiu.

Cercetatorii de la Univeristatea din Helsinki, Finlanda, au realizat 13 studii diferite privind eficacitatea zincului in tratamentul racelilor. Unul dintre acestea a constat in administrarea, pe un grup de voluntari, a 75 mg de zinc zilnic. Rezultatele au aratat ca aceste suplimente scad cu pana la 42% durata racelilor.

Desi nu se cunoaste exact mecanismul si cantitatea care trebuie administrata pentru rezultate optime, cercetatorii sunt optimisti si spun ca vor continua sa aprofundeze subiectul. In Europa, doza zilnica recomandata de zinc este de doar 10 mg, tocmai din cauza efectelor secundare care pot aparea in urma excesului, cum ar fi: gust neplacut, dureri de stomac, greata, constipatie.

Cu toate acestea, carenta de zinc afecteaza circa 2 miliarde de oameni in toata lumea, fiind asociata cu aparitia diverselor boli. Lipsa acestui mineral esential poate fi extrem de periculoasa in cazul copiilor, deoarece intarzie procesul de crestere si maturitatea sexuala, poate aparea diaree, sensibilitate la infectii etc., ce duc la decesul a peste 800.000 de copii anual.

Zincul poate fi inclus in alimentatie consumand fasole, nuci, migdale, cereale integrale, seminte de dovleac, ficat de porc su vitel, soia sau peste.

Paula Rotaru

Sursa: www.nlm.nih.gov

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.