Revista care te menține sănătos

Știri

Radiografie dentara cu minimum de radiatii

29 iulie 2011
Share

Zilnic suntem supusi radiatiilor, dar oare stim ce ne afecteaza corpul mai mult? In practica dentara se face treptat trecerea de la radiografia pe film clasic la radiografia digitala, care iradiaza de zece ori mai putin corpul uman. Toate tipurile de radiatii pot produce leziuni celulare insa cele din timpul radiografiilor dentare sunt extrem de mici, astfel incat riscurile sunt reduse la minimum.

Clinica Royal Dental vine cu noutati in domeniul radiologiei dentare prin achizitionarea unui aparat ultraperformant, in valoare de 170.000 de euro, a carui doza de radiatie este cu 80% mai redusa fata de cea a unuia clasic.

Aparatul reprezinta o investitie tehnologica de ultima ora si este specializat in efectuarea radiografiilor tridimensionale in zona capului, avand o doza de iradiere intre 20 si 40 de microsieverti(unitatea de masura).

Cu ajutorul acestui computer se pot efectua tomografii, radiografii panoramice si radiografii folosie in ortodontie, iar rezultatele sunt eliberate pe loc, pacientul nefiind nevoit sa apeleze mai intai la un spital sau centru de imagistica pentru realizarea acestor radiografii dentare.

Efectuarea radiografiei dentare este contraindicata in timpul sarcinii

Dr. Cristian Costache, specialist in cadrul clinicii Royal Dental, recomanda femeilor sa isi trateze problemele dentare inainte de a ramane insarcinate sau sa amane necesitatea unei radiografii pana dupa nastere.

Riscul fetal este major in primul trimestru si cel mai mic in trimestrul trei. Expunerea la doze mari in primele 3-5 saptamani de la conceptie poate duce la impiedicarea implantarii iar daca expunerea are loc in primele 10 zile de la conceptie pot exista efecte letale.

In cazul in care expunerea la radiatii este absolut necesara, pacienta va fi protejata cu o vesta de plumb, de la diafragma pana la simfiza pubiana.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.