Revista care te menține sănătos

Știri

Obezitatea, principalul factor al aparitiei cancerului de san

22 iulie 2011
Share

Un raport recent publicat in British Journal of Cancer sugereaza ca obezitatea este pe primul loc pe lista factorilor declansatori ai cancerului mamar. Excesul ponderal, urmat de consumul excesiv de alcool si fumat sunt cele 3 mari cauze care deregleaza echilibrul hormonal al unei femei, pana la aparitia menopauzei.

Studiul oamenilor de stiinta britanici de la Institutul de Cercetare pentru Cancer a constat in analizarea a peste 6.000 de dosare apartinand unor femei carora li se instalase menopauza, tocmai pentru a se cauta factorii care ar putea explica de ce unele dintre acestea dezvolta o sensibilitate hormonala ce duce intr-un final la aparitia cancerului mamar.

S-a descoperit ca femeile supraponderale sau obeze, care au un indice corporal mai mare de 25, prezinta niveluri crescute de hormoni sexuali precum estrogen si progesteron. Acelasi rezultat a fost obtinut si in cazul celor care consuma mai mult de 250 ml de alcool zilnic sau al celor care fumeaza mai mult de 15 tigari/zi.

„Cercetarea este una destul de importanta deoarece va putea ajuta la stabilirea unei cantitati maxime permise de alcool si a unei greutati ideale, astfel incat echilibrul hormonal sa nu aiba de suferit“, a declarat dr. Julie Sharp, coordonatoarea studiului.

Expertii ne sfatuiesc sa tinem cont de acesti factori, deoarece mentinerea unei greutati normale si reducerea consumului de alcool pot diminua semnificativ riscul aparitiei cancerului de san.

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.bbc.co.uk

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.