Revista care te menține sănătos

Știri

Sedentarismul dubleaza riscul de embolie pulmonara

19 iulie 2011
Share

Specialistii de la Massachusetts General Hospital din Boston, SUA, au descoperit ca femeile sedentare sunt de doua ori mai expuse riscului de embolie pulmonara.

Echipa de cercetatori, coordonata de dr. Christopher Kabrhel, a cules date de la 69.950 de femei, cu media de varsta de 55 de ani, pe o perioada de 18 ani. Studiul a analizat riscul de embolism pulmonar – afectiune caracterizata prin acumularea de cheaguri de sange in plamani, iar in urma rezultatelor obtinute s-a observat o crestere a numarului de persoane care sufera de aceasta afectiune, in special in randul femeilor care practica sedentarismul.

In cei 18 ani de observatie, s-au raportat 268 de cazuri de embolism pulmonar, riscul fiind aproape dublu pentru femeile care petrec mai mult de 41 de ore/saptamana fara sa faca miscare, in comparatie cu cele care pierd doar 10 ore/saptamana.

Chiar si dupa ce au fost analizati alti factori care ar putea declansa aceasta afectiune, cum ar fi varsta, greutatea corporala sau fumatul, rezultatele au ramas aceleasi.

Cercetatorii au declarat ca este necesar ca rezultatele obtinute sa fie aprofundate, pentru a afla daca acestea sunt valabile si in cazul barbatilor sau a persoanelor cu origini non-europene.

Text: Paula Rotaru

Sursa: http://www.france24.com/en/20110705-couch-potatoes-double-risk-lung-blood-clots-study

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.