Revista care te menține sănătos

Știri

Factori care va pot declansa durerile de cap

19 iulie 2011
Share

Migrenele reprezinta suferinte caracterizate prin dureri acute la nivelul capului, in special in zona ochilor si a tamplelor care, de cele mai multe ori, sunt cauzate de factorii de mediu. Astfel, daca putem identifica acel factor care declanseaza migrena, vom avea posibilitatea de a evita, sau cel putin de a reduce, intensitatea durerilor aparute.

Unele cauze care favorizeaza aparitia migrenelor, cum este de exemplu consumul unor bauturi, sunt elemente care poate fi controlate prin reducerea sau eliminarea din dieta, insa exista si factori care nu pot fi evitati, cum ar fi schimbarile climatice de sezon sau presiunea barometrica scazuta.

Asadar, acordati atentie regimului alimentar, fiti atenti la ceea ce se intampla in mediul inconjurator si la modul in care va simtiti deoarece asa veti putea face legatura dintre durerile de cap si una din urmatoarele cauze care pot declansa migrenele. 

1. Alcoolul

Combinatia de bauturi alcoolice, vin rosu si bere, in special, pot duce aproape sigur la aparitia durerilor de cap.

2. Cofeina

Incercati sa nu depasiti cantitatea de 2 cesti de cafea/zi. O crestere sau o scadere a nivelului de cofeina pot atrage dupa sine si aparitia migrenei.

3. Factorii de mediu

Schimbarile bruste de temperatura si oscilatia presiunii atmosferice pot constitui factori declansatori ai durerilor de cap. Acesti factori nu pot fi evitati, insa pot fi luate masuri pentru a minimiza efectele pe care le resimtiti in urma unui consult la medic.

4. Somnul

Noptile pierdute ori prea multe ore petrecute dormind pot declansa migrenele, de aceea cel mai bine este sa va mentineti un program de somn constant, sa va culcati si sa va treziti la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi.

5. Alimentatia

Consumul de ciocolata, branzeturile maturate si fermentate, alimentele murate sau marinate, cele procesate dar si alimentele care contin glutamat monosodic(sosul de soia, sarea) sunt legate de aparitia durerilor de cap. De aceea, este indicat sa evitati astfel de alimente sau macar sa le reduceti cantitativ.

6. Sensibilitate la lumina

Razele solare puternice din timpul verii si lumina produsa de aparatele electronice, cum ar fi ecranele de calculator sau televizoarele pot cauza migrene pentru unele persoane. Pentru a evita acest lucru, se recomanda purtarea de ochelari de soare atunci cand iesiti in aer liber sau purtarea de ochelari de protectie cand sunteti la birou sau va uitati la televizor.

7. Medicamentele

Anumite grupe de medicamente, cum sunt antihistaminicele, decongestionantele si medicamentele care ajuta la dilatarea vaselor pot declansa o migrena. Cel mai bine este sa consultati medicul asupra efectelor pe care le pot avea unele medicamente prescrise.

8. Raul de miscare

Persoanele care sunt nevoite sa calatoreasca, fie ca aleg masina personala, trenul ori avionul, pot resimti un disconfort abdominal, greata, transpiratii reci, dar si dureri de cap sub forma migrenelor. Pentru a nu ajunge totusi in aceasta situatie, exista anumite medicamente care au efect sedativ, minimizand astfel efectele neplacute ale raului de miscare.

9. Zgomotele puternice

Vorbitul tare sau zgomotele bruste de mare intensitate pot fi cauze ale aparitiei durerilor de cap, insa pot fi evitate prin utilizarea dopurilor de urechi.

10. Stresul

Respiratia adanca si meditatia sunt alternative ideale care pot reduce efectele stresului, deci va poate scapa si de durerile de cap.

Toti acesti factori, la care se adauga mirosurile puternice de parfum, diluant sau chiar mirosul florilor, tigarile si fumul eliberat de catre acestea, precum si activitatea fizica intensa va pot provoca migrene. De aceea, este recomandat sa gasiti un echilibru in toate si sa incercati pe cat posibil sa evitati astfel de factori declansatori.

Text: Paula Rotaru

Sursa: http://www.everydayhealth.com/pain-management/headache/top-migraine-triggers.aspx?xid=nl_EverydayHealthHealthyLiving_20110704

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.