Revista care te menține sănătos

Știri

Doua noi statii de dializa in cadrul Institutului Clinic Fundeni

19 iulie 2011
Share

Miercuri, 6 iulie 2011, managerul Institutului Clinic Fundeni din Bucuresti, conf. dr. Carmen Orban a anuntat inaugurarea a doua noi statii de dializa, cu o capacitate de 25 de locuri pentru adulti si tot atatea pentru pacientii minori.

„Conditiile de cazare, echipamentul si statia de dedurizare a apei sunt la cele mai inalte standarde. Costul investitiei ajunge la 100.000 de euro, in conditiile unui parteneriat public privat, cu sprijinul altor unitati medicale private, dar si cu donatiile facute de catre parinti ale copiilor bolnavi“, a declarat Carmen Orban.

Cei care se vor ocupa de coordonarea celor doua noi statii de dializa sunt prof. dr. Mihai Voiculescu, medic nefrolog in cadrul I.C. Fundeni, care se va ocupa de sectia pentru adulti, si prof. dr. Gheorghe Chiriac Babei, sef de sectie nefrologie clinica, cel care va coordona sectia de dializa pentru copii.

„In noile unitati de dializare vor putea fi investigate si tratate orice tip de afectiuni renale. Anual, sunt initiate in cadrul clinicii intre 40-60 de cazuri de dialize la adulti, bolnavii preferand sa-si continue tratamentul in unitatile teritoriale private. Din acest numar de pacienti, doar 24-26 raman internati in cadrul Institutului, respectiv cazurile complexe“, a declarat coordonatorul centrului pentru adulti, prof. dr. Mihai Voiculescu.

La sectia de dializa pentru copii, din 1992, cand a fost demarat programul de dializa pediatrica in cadrul I.C. Fundeni, si pana astazi au fost tratati si vindecati peste 300 de copii.

„Un caz special il constituie un bebelus de doar 9 luni, care a fost dializat timp de un an si jumatate. dupa care a suferit o operatie de transplant, primind o bucatica din rinichiul mamei. In prezent, are 4 ani si se simte foarte bine“ a declarat seful sectiei pediatrice de dializa, prof. dr. Babei.

Problema tratamentului pentru insuficienta renala cronica a copilului mic  este una foarte delicata, in special la copiii sub 3 ani, care nu au organele suficient de dezvoltate.

„Anual, statul roman plateste, prin programul de dializa , tratamentul a peste 10.000 de bolnavi cu insuficienta renala. Costurile ajung undeva in jurul sumei de 60 de milioane de lei/ an, in conditiile in care o sedinta de dializa costa 472 de lei, iar un bolnav are nevoie de 150 de astfel de proceduri pe parcursul unui an“, a explicat directorul general al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dr. Dorin Ionescu.

„De asemenea, prin infiintarea acestor noi statii de dializa dorim sa mentinem o continuitate a traditiei pe care o avem in cadrul Institutului Clinic Fundeni si sa asiguram preofesionalizarea viitorilor medici“, a adaugat managerul spitalului, dr. Carmen Orban.

Text: Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.