Revista care te menține sănătos

Știri

Descoperiti viata secreta a creierului matur

5 iulie 2011
Share

Bazandu-se pe cele mai noi cercetari in domeniu, Barbara Strauch, editor la cotidianul New York Times, arata in ce mai recenta carte, „The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind” („Viata secreta a creierului matur: Talentele surprinzatoare ale mintii la varsta mijlocie”), ca teza conform careia capacitatea creierului s-ar diminua la varsta mijlocie este un mit.

De asemenea, evidentiaza si motivele pentru care, in aceasta perioada a vietii, activitatea cerebrala este imbunatatita si modurile prin care se poate aduce la cel mai bun nivel. Strauch nu se axeaza atat de mult pe definirea varstei mijlocii, ci pe ceea ce nu inseamna ea, data fiind durata vietii, de obicei destul de lunga.

De cativa ani, s-a descoperit ca celulele de la nivelul creierului nu se pierd pe masura ce inaintam in varsta, asa cum s-a crezut pana acum, ci genereaza unele noi, impreuna cu alte conexiuni si cai. Totodata, persoanele mai in varsta tind sa aiba mai multa perspectiva, experienta si intelepciune comparativ cu persoanele tinere, dar neurostiinta abia a inceput sa cuantifice aceasta idee.

Strauch aduce un argument puternic pentru sustinerea ideii ca uitarea minora, intermitenta, de exemplu, incapacitatea de a ne aminti unde am pus cheile sau numele unei rude nu este un semn care sa indice diminuarea capacitatii creierului. Uitam lucruri de acest gen si la 20 de ani, dar pentru ca suntem tineri, nu le interpretam ca fiind semne de dementa iminenta. De asemenea, face trimiteri la studii care arata ca micile detalii pot evita imbatranirea creierului, deoarece acesta este incarcat cu mai multe informatii si are o infrastructura neuronala mai densa decat o are creierul tinerilor.

Printre multele si interesantele descoperiri recente se afla si cea conform careia creierul este la apogeu la varsta mijlocie, iar oamenii de stiinta reevalueaza afirmatia potrivit careia ar exista o asa-zisa criza a varstei mijlocii. Dar creierul persoanelor aflate la aceasta varsta pare conceput pentru a filtra experientele si informatiile in mod pozitiv, pentru reglementarea si controlarea emotiilor mai eficient. Astfel, ambele emisfere sa inceapa brusc sa actioneze in mod concentrat, permitand o mai mare usurinta a ideilor si logicii.

Cel mai mare argument al scriitoarei este acela ca educatia (cultura) trebuie schimbata, la fel si ideile preconcepute despre declinul si reducerea functiei neurologice, pe masura ce imbatranim. Viziunea noastra actuala despre varsta mijlocie este noua, scrie autoarea. „De fapt, studiul varstei mijlocii este atat de nou, incat un om de stiinta a spus: este ca si cum am face cercetare fizica nucleara, ceva ce pur si simplu nu a existat inainte”, a adaugat Barbara Strauch.

Text: Corina Ionescu

Sursa: www.nypost.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.