Revista care te menține sănătos

Știri

Medicamentele antialergice pot favoriza cresterea in greutate

1 iunie 2011
Share

Sezonul alergiilor este in plina desfasurare, iar persoanele alergice la polen, puf sau praful din aer resimt mari neplaceri, astfel incat dau buzna in farmacii in cautarea medicamentelor antialergice. Studiile recente arata insa ca administrarea acestora poate avea o legatura cu cresterea in greutate.

Cercetatorii de la Universitatea Yale, SUA, considera ca persoanele care iau antihistaminice in mod regulat cresc in greutate comparativ cu cele care nu sunt nevoite sa isi administreze astfel de medicamente.

Autorii studiului au folosit date de la Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor de Sanatate si Nutritie pentru a compara greutatea corporala a 867 de adulti care au luat antihistaminice pe baza de prescriptie medicala. Rezultatele nu au fost concludente, iar oamenii de stiinta au avertizat ca acesta a fost doar un studiu observational si nu s-a putut demonstra daca antihistaminicele favorizeaza cresterea in greutate sau daca obezitatea este cea care predispune oamenii la alergii.

Pe de alta parte, alti oameni de stiinta sunt de parere ca inflamatia ar putea juca un rol in acumularea kilogramelor, prin eliberarerea celulelor de grasime numite citokine, ce pot declansa o reactie alergica. O alta teorie elaborata in cadrul Universitatii Yale arata ca histamina, un neurotransmitator care reactioneaza in contact cu un alergen, are un rol secundar in reglarea apetitului. Studiile pe animale au aratat ca administrarea histaminei la soareci reduce pofta de mancare, in timp ce dozarea cu antihistaminice stimuleaza cresterea poftei de mancare. Prin urmare, este de la sine inteles ca daca sunteti o persoana alergica si va sunt administrate constant antihistaminice, veti resimti o pofta mai mare de a ingera alimente. Unele medicamente antialergice mai vechi sunt chiar utilizate ca stimulente a apetitului la copii. Astfel, medicii recomanda ca tratamentul alergiilor sa fie facut pe baza de medicamente antihistaminice noi, non-sedative si care nu provoaca sete.

Text: Paula Rotaru

Sursa: www.msnbc.msn.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.