Revista care te menține sănătos

Știri

Peste 1 miliard de oameni sunt dependenti de tutun

1 iunie 2011
Share

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) estimeaza ca, anual, 5 milioane de oameni mor din cauza bolilor asociate tutunului. In absenta unor masuri urgente, tutunul ar putea ucide 1 miliard de oameni in cursul acestui secol.

Fumatul ramane o problema de sanatate publica importanta. In 2009 fumau circa 1,1 miliarde de persoane, adica 30% dintre adulti (48% barbati si 12% femei).

Tigarile sunt cele mai eficiente surse de furnizare a nicotinei: in mai putin de 10 secunde de la primul puf, nicotina ajunge la creier. Astfel, se creeaza o dependenta considerata de adictologi (specialistii in adictii) mai mare decat heroina sau cocaina. Daca simti nevoia imperioasa „sa tragi” primul fum in prima jumatate de ora de la trezire si fumezi mai mult de 10 tigari pe zi, esti dependent de nicotina. De asemenea, fumatul pasiv este la fel de nociv si creste riscul imbolnavirilor la cei supusi acestui tip de poluare. Dupa o ora de stat intr-o incapere in care se fumeaza, nefumatorul inhaleaza cantitati egale de nitrozamine (substante puternic cancerigene) cu cele existente in 15 tigari nefiltrate.

Nicotina actioneaza direct asupra inimii si vaselor de sange, crescand frecventa cardiaca si tensiunea arteriala. In concentratii mari, nicotina este letala.

Un studiu realizat in Marea Britanie de-a lungul a 50 de ani a demonstrat ca renuntarea la fumat la varsta de 30, 40, 50 sau 60 de ani prelungeste speranta de viata cu 10, 9, 6 si, respectiv, 3 ani. Acelasi studiu a ajuns la concluzia ca barbatii care au fumat pana la varsta decesului au murit cu 10 ani mai devreme decat colegii de generatie nefumatori.

Victimele tutunului sunt mai numeroase decat cele produse de drogurile ilegale, accidentele rutiere, crimele si HIV/SIDA, calculate la un loc.

Pana in prezent, 15 state membre au legi care protejeaza cetatenii de expunerea la fumul de tutun in mod corespunzator. In Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii, Grecia, Spania si Ungaria exista interdictii totale de a fuma in spatiile publice inchise si la locurile de munca, inclusiv in baruri si restaurante. Italia, Suedia, Malta, Letonia, Finlanda, Slovenia, Franta, Tarile de Jos, Cipru si Polonia au introdus o legislatie impotriva fumatului, permitand, totusi, amenajarea de spatii inchise speciale pentru fumat. In celelalte state membre, legile privind mediile libere de fumat nu includ anumite locuri publice, precum barurile si restaurantele.

Pentru mai multe informatii accesati www.stopfumat.eu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.