Revista care te menține sănătos

Știri

Depresia se poate vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate

10 martie 2011
Share

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie (A.R.P.P.) si Liga Romana pentru Sanatate Mintala (L.R.S.M.), cu sprijinul companiei AstraZeneca, initiaza un program avand ca tema principala depresia, prin care isi propune sa atraga atentia asupra impactului pe care aceasta afectiune o are in ceea ce priveste calitatea vietii, dar si sa sublinieze faptul ca aceasta poate fi tratata.

Sloganul sub care se desfasoara aceasta campanie, intitulat „Nu esti singura. Nu esti singura!“, are drept scop informarea publicului larg despre depresie, astfel incat pacientii sa recunoasca din timp manifestarile acestei boli si sa se adreseze specialistilor in domeniu.

Desi depresia poate sa apara la orice varsta, cea mai frecventa perioada de instalare a acestei afectiuni este cea de dupa varsta de 32 de ani.

„Depresia se trateaza si se vindeca, insa este necesara o schimbare de mentalitate. Depresia nu este exclusiv o boala a femeilor, dar este intalnita mult mai frecvent in randul acestora, de aici motto-ul ‹‹Nu esti singura. Nu esti singura!››. Netratata corect, depresia evolueaza catre cronicizare, cu deteriorarea importanta a calitatii vietii persoanei, la care se pot adauga complicatii, precum suicid, consum de substante“, a declarat Conf. Dr. Catalina Tudose, medic primar psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia“ din Bucuresti.

„Desi este frecvent intalnita, depresia este unori dificil de recunoscut, diagnosticat si tratat. Recunoasterea si tratarea depresiei sunt afectate de atitudinea negative a publicului“, a declarat Dr. Bogdana Tudorache, medic psihiatru la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia“ din Bucuresti.

In prezent, depresia reprezinta a 4-a boala ca raspandire pe glob, afectand aproximativ 121 de milioane de oameni. Estimarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii avertizeaza ca in anul 2020 depresia va fi a 2-a cauza de dizabilitate, precedata de bolile cardiovasculare.

Text: Paula Rotaru

Dr_Bogdana_Tudoracheprof_dr_Mirela_Manea

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.