Revista care te menține sănătos

Știri

Ciupercile transgenice in lupta cu malaria

1 martie 2011
Share

Noi cercetari au aratat ca ciupercile modificate genetic ar putea fi o modalitate eficienta de a controla raspandirea malariei. Oamenii de stiinta din Marea Britanie si America au descoperit ca o anumita combinatie de anticorpi umani si toxine eliberate de scorpion ar putea duce la stoparea raspandirii malariei. Aceasta combinatie a fost introdusa intr-o ciuperca numita Metarhizium Anisopliae, ciuperca ce cauzeaza aparitia parazitilor in organismul tantarilor anofeli, responsabili de aparitia malariei. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta abordare ar putea deveni un mod ecologic de lupta impotriva malariei, in detrimentul folosirii de spray-uri, insecticide si alte substante potential toxice pentru organismul uman. De asemenea, aceasta metoda va putea fi folosita si in cazul febrei Dengue ori boala Lyme (transmisa prin muscatura de capusa).

Malaria este o boala infectioasa raspandita de tantari, care ameninta cam jumatate din populatia globului, provocand moartea a aproximativ 850.000 de persoane anual, majoritatea victimelor fiind copii sub 5 ani, proveniti din satele sarace ale Africii. Desi malaria este specifica tarilor tropicale precum Africa, America de Sud, Asia si Orientul Mijlociu, boala s-a raspandit ingrijorator in ultimii ani in alte 100 de tari, ca urmare a incalzirii globale.

Sursa: National Institutes of Health
Text: Paula Rotaru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.