Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sterilizare feminina

13 decembrie 2010
Share

Operatie care face o femeie incapabila sa conceapa un copil.

Indicatii – Sterilizarea feminina poate fi realizata in caz de contraindicatii categorice de luare a pilulei sau de aplicare a unui sterilet (boli cardiovasculare, riscuri infectioase grave). In majoritatea tarilor, chirurgul este cel care evalueaza temeinicia unei astfel de decizii. Ea este interzisa in absenta unei indicatii medicale, deoarece este vorba de o mutilare voluntara.

Tehnica – Sterilizarea feminina se efectueaza prin intermediul unei intreruperi a continuitatii trompelor uterine, care interzice intalnirea dintre ovul si spermatozoizi fara a modifica procesul hormonal. Ea este realizata adesea prin celiochirurgie (printr-o mica incizie abdominala care permite introducerea instrumentelor optice si chirurgicale). Pe trompe sunt puse inele ori clipsuri, denumite clipsuri Hulka. Aceasta tehnica, de obicei, nu este reversibila: o interventie chirurgicala grea – constand in ablatia zonei operate si in reimplantarea celor doua extremitati ale fiecarei trompe – poate fi incercata pentru a-i reda femeii fecunditatea, dar succesul ei nu este constant.
Alte procedee, mai usor reversibile, sunt actualmente in studiu, ca introducerea in trompa, prin histeroscopie, a unui material obstructor, urmata, atunci cand a sosit momentul, de indepartarea acestui material. In schimb, o sterilizare definitiva este obtinuta prin salpingectomie bilaterala (ablatia trompelor uterine).

Nota pentru articolul «Sterilizare feminina»:3.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate