Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Steatomerie

13 decembrie 2010
Share

Ingramadire de grasime profunda si localizata.

Cauze – Steatomeriile sunt de origine genetica, spre deosebire de grasimile de suprafata cauzate de excese alimentare.

Simptome si semne – Ingramadirile de grasime modifica silueta si se situeaza la inaltimea sanilor, flancurilor, coapselor, burtii, pe fata posterioara a bratelor, pe fata interna a genunchilor, dar si pe fata (pungi sub ochi, barbie dubla).

Diagnostic – Grasimea de suprafata apare sub forma de "coaja de portocala", constituita din mici bulgari vizibili, deoarece sunt prinsi intre fibre profunde, situate intre diferitele aponevroze (membrane conjunctive care invelesc muschii si ale caror prelungiri fixeaza muschii de oase) si dermul cutanat.

Evolutie – Steatomeriile cresc cu varsta si pe masura luarii in greutate. Ele sunt mai ales frecvente dupa patruzeci de ani. Regimurile alimentare nu au nici un efect asupra acestei evolutii, puternic predeterminata genetic.

Tratament – Singurul tratament eficace actualmente este liposuctiunea, care permite sa se aspire grasimile profunde si superficiale.

Prevenire – Restrictiile alimentare si exercitiul fizic permit intarzierea aparitiei steatomeriilor, dar nu o pot impiedica.

Perspective – Utilizarea ultrasunetelor, care ar face sa se desfaca in bucati celulele grasoase profunde pentru a le face mai accesibile operatiei de liposuctiune, este o cale recenta de cercetare. Se pare ca, in viitor, doar tratamentul genetic este cel care poate impiedica aparitia steatomeriilor.

Nota pentru articolul «Steatomerie»:5.00/ 5 (2 voturi)