Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Spondiloza cervicala la o persoana de 64 de ani se mai poate trata intr-un mod eficient?

29 mai 2012
Share

Mioara Vasilescu, 64 ani, Brasov

Spondiloza cervicala este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale cervicale, care se manifesta clinic cel mai frecvent dupa 40 de ani, interesand discul, articulatiile intervertebrale si intreg aparatul musculo-ligamentar corespunzator. Este provocata de cauze multiple, externe si interne (stato-posturale, traumatice, metabolice, endocrine, carentiale, infectioase sau psihice). De mare importanta este examenul radiologic al coloanei cervicale, ce poate evidentia prezenta unor excrescente osteofitice (popular numite ciocuri), expresia deteriorarii discurilor vertebrale, precum si alte semne, osteporoza pudroasa fina si marirea spatiilor intervertebrale. Tratamentul este individualizat si urmareste doua obiective: ameliorarea pana la disparitie a simptomatologiei existente si prevenirea sau incetinirea ritmului de aparitie a puseelor acute. In primul caz se foloseste medicatie antialgica si antiinflamatoare, infiltratii locale, fizioterapie.

Pentru atingerea celui de-al doilea obiectiv, foarte utile sunt exercitiile de kinetoterapie, care urmaresc cresterea mobilitatii segmentului cervical si tonifierea musculaturii stabilizatoare a coloanei cervicale, dar si masajul terapeutic, cura balneara anuala. Raspunsul este categoric da, o persoana de 64 de ani poate fi tratata eficient de o spondiloza cervicala manifesta. Concret: examinarea coloanei si obiectivarea manifestarilor, radiografia simpla de coloana cervicala (fata+profil), apoi medicatia si procedurile fizical-kinetice, recomandari pentru cura balneara.

Dr. Alin· Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Spondiloza cervicala la o persoana de 64 de ani se mai poate trata intr-un mod eficient?»:5.00/ 5 (3 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate