Dictionar medical

Spermograma

luni, 13 decembrie 2010
Share

Examen al spermei care are drept scop studiul numarului si mobilitatii spermatozoizilor, precum si procentajul de spermatozoizi anormali.
Indicatii – O spermograma se efectueaza atunci cand un cuplu apeleaza la consultatie din cauza infertilitatii. Atunci este important sa se determine eventuala existenta a unor anomalii ale spermei si de a sti daca aceasta sterilitate este trecatoare sau definitiva. In fapt, febra si luarea de anumite medicamente pot diminua in mod tranzitoriu numarul de spermatozoizi. In caz de constatare a unei anomalii, medicul prescrie intotdeauna cel putin o spermograma inainte de a stabili un diagnostic definitiv.
Tehnica – Spermograma analizeaza 3 caracteristici ale spermatozoizilor.
– Numarul de spermatozoizi trebuie sa fie de minimum 30 milioane pe mililitru intr-un ejaculat normal (de]a 2 la 6 mililitri). O concentratie inferioara traduce o oligospermie, in timp ceabsenta de spermatozoizi constituie o azoospermie.
– Mobilitatea spermatozoizilor este, de asemenea, studiata: 30% dintre ei trebuie sa fie mobili in prima ora si sa ramana mobili 4 ore dupa ejaculare. Sub aceste praguri se vorbeste de astenospermie primitiva sau secundara.
– Analiza formelor anormale se face pe baza spermocitogramei (frotiu care permite examinarea unui numar de 100 spermatozoizi). O sperma este considerata ca fiind suficient de frecundanta atunci cand mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o forma normala. Se considera anormali spermatozoizii prea mici (hipotrofici), cu cap dublu (bicefali), cu flagel dublu (bifizi). Sub acest procentaj (adica mai putin de 30% forme normale), se vorbeste de teratospermie.
Pregatire si desfasurare – O spermograma se practica intr-un laborator de analize medicale. Inainte de examen, pacientul trebuie sa se abtina de la orice relatie sexuala pe timp de 3-5 zile, cu scopul ca sperma emisa sa corespunda cantitativ criteriilor de referinta. In ziua examenului, dupa ce a urinat pentru a elimina germenii prezenti intotdeauna in canalul uretral, barbatul isi recolteaza singur sperma prin masturbare.

tonica
2010-12-13T19:03:22+00:00
catena