Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Spermograma

13 decembrie 2010
Share

Examen al spermei care are drept scop studiul numarului si mobilitatii spermatozoizilor, precum si procentajul de spermatozoizi anormali.
Indicatii – O spermograma se efectueaza atunci cand un cuplu apeleaza la consultatie din cauza infertilitatii. Atunci este important sa se determine eventuala existenta a unor anomalii ale spermei si de a sti daca aceasta sterilitate este trecatoare sau definitiva. In fapt, febra si luarea de anumite medicamente pot diminua in mod tranzitoriu numarul de spermatozoizi. In caz de constatare a unei anomalii, medicul prescrie intotdeauna cel putin o spermograma inainte de a stabili un diagnostic definitiv.
Tehnica – Spermograma analizeaza 3 caracteristici ale spermatozoizilor.
– Numarul de spermatozoizi trebuie sa fie de minimum 30 milioane pe mililitru intr-un ejaculat normal (de]a 2 la 6 mililitri). O concentratie inferioara traduce o oligospermie, in timp ceabsenta de spermatozoizi constituie o azoospermie.
– Mobilitatea spermatozoizilor este, de asemenea, studiata: 30% dintre ei trebuie sa fie mobili in prima ora si sa ramana mobili 4 ore dupa ejaculare. Sub aceste praguri se vorbeste de astenospermie primitiva sau secundara.
– Analiza formelor anormale se face pe baza spermocitogramei (frotiu care permite examinarea unui numar de 100 spermatozoizi). O sperma este considerata ca fiind suficient de frecundanta atunci cand mai mult de 30% dintre spermatozoizi au o forma normala. Se considera anormali spermatozoizii prea mici (hipotrofici), cu cap dublu (bicefali), cu flagel dublu (bifizi). Sub acest procentaj (adica mai putin de 30% forme normale), se vorbeste de teratospermie.
Pregatire si desfasurare – O spermograma se practica intr-un laborator de analize medicale. Inainte de examen, pacientul trebuie sa se abtina de la orice relatie sexuala pe timp de 3-5 zile, cu scopul ca sperma emisa sa corespunda cantitativ criteriilor de referinta. In ziua examenului, dupa ce a urinat pentru a elimina germenii prezenti intotdeauna in canalul uretral, barbatul isi recolteaza singur sperma prin masturbare.

Nota pentru articolul «Spermograma»:4.50/ 5 (2 voturi)