Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Spaniomenoree

13 decembrie 2010
Share

Alungire treptata a intervalului care separa fluxurile menstruale.
Ciclurile menstruale dureaza in mod normal intre 21 si 45 zile, cu o medie de 28 zile. In general regulate, ciclurile menstruale pot totusi sa se decaleze. Spaniomenoreea este definita printr-o spatiere a ciclurilor la mai mult de 6 chiar pana la 8 saptamani. Ea poate duce la o absenta totala a fluxurilor menstruale, adica la o amenoree.

Cauze – Acestea sunt foarte diverse. Poate sa fie vorba de o sarcina cu persistenta sangerarilor inselatoare, de un stres, de o crestere a secretiei de prolactina cauzata de unele medicamente, de un sindrom al ovarelor polichistice (care asociaza fluxurile menstruale distantate, luarea in greutate si pilozitatea excesiva), de o boala hipotalamica sau hipofizara, de o anorexie mintala sau de un antrenament fizic intens. O spaniomenoree poate surveni, de asemenea, intr-o perioada premenopauzica.

Tratament – Acesta depinde de boala cauzala si dorinta exprimata de pacienta: contraceptia hormonala pentru reglarea ciclurilor menstruale in absenta dorintei de a avea o sarcina; tratamentul pilozitatii excesive cu antiandrogeni; in caz de dorinta de a purta o sarcina, stimularea ovulatiei sau administrarea de progesteron natural in caz de secretie insuficienta a corpului galben.