Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sold

13 decembrie 2010
Share

Radacina a membrului inferior, corespunzand jonctiunii sale cu trunchiul. Articulatia soldului, concomitent foarte solida si foarte mobila, permite miscari variate: flexie si extensie, adductie si abductie, circumductie si rotatie.
Patologie
– Luxatia congenitala a soldului este o malformatie caracterizata prin iesirea capului femural din cavitatea cotiloida a osului iliac. Depistarea sa este obligatorie la nastere. O tehnica speciala de infasat este atunci suficienta pentru a pune soldul la loc definitiv. Aceasta afectiune poate fi diagnosticata mai tarziu, la varsta mersului, cand ea se semnaleaza prin aparitia unei claudicatii. Reducerea, mai dificil de obtinut, necesita atunci o punere sub tractiune treptata a membrului, apoi o imobilizare gipsata. Cu cat tratamentul este mai tardiv, cu atat recuperarea este mai dificila si cu atat este mai mare riscul de suferinta a capului femural, implicand deformari ale acestuia si deci o artroza ulterioara.
– Luxatia traumatica a soldului, deplasarea brutala a capului femural in afara cavitatii sale, este intotdeauna provocata de un soc foarte violent (accident de circulatie, de exemplu). Aceasta luxatie trebuie sa fie redusa de urgenta pentru a limita riscul necrozei capului femural. Soldul este apoi pus in tractiune, de cele mai multe ori timp de 3 saptamani, chiar o luna.