Revista care te menține sănătos

ORL

Sinuzita: indicatii si contraindicatii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
3 martie 2022
Share
Exclusiv online
Sinuzita: indicatii si contraindicatii

Sinuzita reprezinta inflamatia sau umflarea tesutului ce captuseste sinusurile. Sinusurile sanatoase, neafectate sunt umplute cu aer. Insa, atunci cand sunt blocate si umplute cu mucus, pot aparea anumiti germeni ce cauzeaza o infectie.

Cauzele care duc la aparitia sinuzitei includ:

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray-ul nazal hipertronic Assista Aquamare, o soluţie naturală de apă de mare care reduce inflamaţia mucoasei nazale şi ameliorează congestia nazală cauzată de infecţii, sinuzită sau alergii.

Indicatii in sinuzita

Mergeti la scoala sau la serviciu

Sinuzita nu este contagioasa. In acest caz, nu poate fi transmisa colegilor sau familiei. Daca va simtiti bine, va puteti efectua activitatile zilnice fara sa va ingrijorati.

Alegeti medicamentele cu atentie

Daca aveti dureri de cap sau la nivelul sinusurilor, unele medicamente va pot ajuta. Antiinflamatoarele, precum ibuprofenul sau acetaminofenul va pot ameliora durerea. Spray-urile nazale decongestionante sunt, de asemenea, de ajutor, insa nu le utilizati mai mult de cateva zile. Abuzul de medicamente va poate accentua simptomele.

Hidratati-va

Consumati multa apa si lichide daca aveti sinuzita. Apa, ceaiurile din plante si supele calde va pot ameliora simptomele si pot decongestiona cavitatea nazala. Daca va hidratati corespunzator, mucusul gros din sinusuri se fluidizeaza si, astfel, este facilitata eliminarea acestuia.

Aplicati comprese calde

Caldura locala poate ameliora presiunea de la nivelul sinusurilor, deschide pasajul nazal blocat si reduce durerea. Tineti un prosop cald pe fata si faceti un dus cald pentru a ajuta la fluidizarea mucusului.

Folositi un umidificator

Umidificatorul va ajuta sa respirati mai bine, insa este important sa mentineti in permanenta apa curata. Goliti rezervorul in fiecare zi si spalati-l inainte sa-l umpleti cu apa. De asemenea, este recomandat ca o data pe saptamana sa il spalati cu clor diluat sau cu otet pentru a evita formarea bacteriilor si mucegaiului.

Mentineti igiena sinusurilor

Igiena sinusurilor poate fi mentinuta prin lavajul nazal. Acesta presupune curatarea pe interior a nasului cu o solutie sterila, precum ser fiziologic sau apa fiarta si racita.

Faceti exercitii fizice cu precautie

Este in regula sa faceti exercitii fizice daca va permite starea de sanatate, insa trebuie sa va luati masuri de precautie. Sinuzita poate determina aparitia ametelilor si tulburari de coordonare si echilibru. Prin urmare, nu este recomandat sa ridicati greutati sau sa faceti eforturi mari. Daca aveti tulburari de respiratie in timpul sportului, discutati cu medicul in legatura cu acest aspect.

Atentie la complicatiile sinuzitei!

sinuzita

Contraindicatii in sinuzita

Evitati zborurile cu avionul

Daca aveti sinuzita, zborul cu avionul va poate face sa aveti dureri de urechi, de cap sau alte complicatii. Insa, daca trebuie neaparat sa zburati, este indicat sa inghititi in momentul in care avionul decoleaza si aterizeaza, pentru a evita socul schimbarii de presiune. Acest truc permite mentinerea normala a conexiunii dintre gat si urechi.

Evitati consumul de alcool

Este indicat sa beti multe lichide, insa alcoolul nu este o optiune. Acesta deshidrateaza si poate cauza umflarea tesutului sinusurilor. Astfel, simptomele pot fi accentuate din cauza alcoolului.

Ocoliti piscinele

Exercitiile fizice moderate sunt recomandate daca aveti sinuzita. Insa, clorul din piscina poate irita pasajele nazale. Daca tineti neaparat sa inotati, folositi clipsuri pentru nas pentru a va proteja sinusurile.

Evitati substantele iritante

Substantele iritante, precum fumul de tigara, poluarea si alti agenti cu potential iritant va pot accentua inflamatia si simptomele la nivelul sinusurilor. Evitati expunerea in locuri unde se fumeaza si stati in casa daca nivelul de poluare este inalt. Daca sunteti fumator, renuntati la acest obicei. Altfel, aveti riscul de a avea episoade de sinuzita recurenta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.