Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sindrom rotulian

13 decembrie 2010
Share

Totalitate a simptomelor legate de o atingere a cartilagiilor rotulei si cartilagiilor femurului care se gasesc in fata (trohlee), asociata uneori cu o dezaxare a rotulei.
Cauze – Diferiti factori sunt predispozanti la sindromul rotulian. Acesta poate fi legat, de exemplu, de o anomalie morfologica a rotulei sau a trohleei; de o proasta pozitionare congenitala a rotulei ori una dobandita prin dezechilibru muscular; de o utilizare neobisnuita sau excesiva a rotulei; de un puseu de crestere; de o amplificare a practicarii sporturilor; de o supraincarcare ponderala care impune constrangeri mecanice importante asupra cartilagiului.
Simptome si diagnostic – Pacientul resimte o jena dureroasa mai intai in timpul efortului, apoi in viata obisnuita (coborarea scarilor, pozitia asezat pe o durata mare de timp). Aceasta durere este insotita cateodata de o senzatie de instabilitate sau de blocare a genunchiului.
Tratament – In vederea calmarii durerii, tratamentul medical impune oprirea activitatilor sportive, luarea de antiinflamatoare nesteroidiene si o fizioterapie (ionizari, ultrasunete). O reeducare permite, in plus, recentrarea rotulei intarind musculatura anumitor parti ale cvadricepsului. Un tratament chirurgical nu se impune decat in caz de anomalii morfologice confirmate si nu este avut in vedere decat dupa esecul tratamentului medical.