Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sindrom canalar sau de canal

13 decembrie 2010
Share

Ansamblu de manifestari neurologice legate de compresia unui nerv intr-un canal inextensibil.

Frecventa si cauze – Sindroamele canalare, frecvent sunt provocate fie de un canal prea stramt (os deformat printr-o fractura veche, tumora, artroza, ingrosarea tesutului fibros legata de varsta, stramtime congenitala), fie, mai rar, de o boala care antreneaza o crestere in volum a nervului (lepra) sau de o tenosinovita (inflamatie a tecii sinoviale care inconjoara o articulatie).
Diferite tipuri de sindrom canalar
– Sindromul canalului carpian, in cursul caruia nervul median este comprimat la incheietura mainii printr-un ligament inelar al carpului, antreneaza furnicaturi si dureri ale degetelor indeosebi in timpul noptii.
– Sindromul canalului tarsian, in cursul caruia nervul sciatic popliteu intern este comprimat sub glezna, se traduce prin dureri si o intepenire a plantei piciorului.
– Sindromul defileului costoclavicular, in cursul caruia plexul brahial este comprimat de catre o coasta supranumerara cervicala sau din cauza unui spatiu prea stramt intre muschii scaleni, se traduce prin dureri in inelar si auricular, accentuate prin anumite pozitii ale bratului (ridicare, caratul de greutati care fac ca umarul sa coboare etc.).
– Sindromul nervului suprascapular, in cursul caruia acesta este comprimat la nivelul umarului de catre ligamentul coracoidian, provoaca dureri posterioare ale umarului cu topirea muschilor adiacenti.
Tratament – Acesta consta in infiltratii cu corticosteroizi in zona punctelor de compresie astfel incat sa se diminueze edemul nervos. In cazurile deosebit de invalidante, se poate practica o neuroliza (interventie chirurgicala care consta in eliberarea unui nerv comprimat de catre tesutul fibros) sau sectionarea chirurgicala a canalului fibros prea stramt.

Nota pentru articolul «Sindrom canalar sau de canal»:2.50/ 5 (2 voturi)