Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Siamez

13 decembrie 2010
Share

Gemeni sau gemene legati(te) unul(una) de altul(alta) prin doua parti simetrice ale corpurilor lor.
O astfel de malformatie se observa in cursul sarcinilor gemelare cu gemeni monozigoti (proveniti din acelasi ovul fecundat, care in stadiul de ou se divide in doua). Ea este rara, afectand o sarcina din 100.000 sarcini si se produce in 0,5 pana la 1% din sarcinile gemelare. In 90% din cazuri este vorba de fete.
Oul se divide mai tarziu in doua, iar embrionii raman legati prin anumite parti ale corpurilor lor – de cele mai multe ori peretele abdominal si toracic – organele comune fiind atunci ficatul, pericardul, inima si tubul digestiv. In majoritatea cazurilor, copiii nu sunt viabili.
Diagnosticarea acestei malformatii se poate face inainte de nastere multumita ecografiei. In cazuri foarte rare, atunci cand diagnosticul este pus tarziu sau cand lipirea copiilor este minima, nasterea are loc prin cezariana si atunci poate fi avuta in vedere o interventie chirurgicala care sa dea posibilitatea separarii copiilor.

Nota pentru articolul «Siamez»:3.50/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate