Revista care te mentine sanatos

Intreaba expertul

Se poate face ceva cu adevarat eficient in nanismul hipofizar?

marti, 27 august 2013
Share

Tatiana Ivanescu, 29 ani, Bucuresti

Nanismul este o afectiune caracterizata prin tulburari de crestere si dezvoltare cauzate de secretia insuficienta a hormonului somatotrop hipofizar (hormon de crestere sau GH).

Afectiunea debuteaza in copilarie, dar devine mai evidenta la varsta pubertatii. Nanismul este o afectiune in care cresterea este foarte lenta sau intarziata, motiv pentru care este obligatoriu diagnosticul cat mai precoce pentru ca tratamentul sa se faca din timp si cu cele mai bune rezultate. Pentru acest lucru este necesar ca orice copil cu probleme de crestere sa fie vazut de un medic endocrinolog. Evaluarea unui astfel de caz este extrem de complexa si necesita numeroase dozari hormonale si teste de stimulare in urma carora se poate stabili daca copilul poate fi un candidat pentru tratament cu hormon de crestere. In alta ordine de idei, este necesara depistarea cauzei nanismului hipofizar, fiind obligatorie evaluarea imagistica a glandei hipofizare.

De cele mai multe ori, cauzele pot fi:

  • Mutatii genetice: sunt in curs de desfasurare investigatiile pentru a determina mutatiile genetice specifice care pot cauza aparitia nanismului hipofizar.
  • Traumatisme (inclusiv cele chirurgicale) care intereseaza glanda pituitara.
  • Tumori, traumatisme sau radioterapie la nivelul sistemului nervos central. 
  • Leucemie.
  • In cele mai multe cazuri, cauza nu este cunoscuta (idiopatica).

In urma rezolvarii cauzei si tratamentului cu hormon de crestere instituit cat mai devreme posibil, rezultatele sunt bune.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Nota pentru articolul «Se poate face ceva cu adevarat eficient in nanismul hipofizar?»:1.50/ 5 (2 voturi)
tonica
2017-05-10T17:44:28+00:00

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate