Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Scapati de dependenta de zahar!

22 ianuarie 2014
Share

Simbol al placerii gustative, zaharul nu mai este doar ingredientul din alimentele dulci, ci se regaseste si in produse al caror gust este departe de a fi dulce: maioneze, sosuri, mustar, legume conservate, iaurturi, painea alba.

Descoperiti in randurile care urmeaza care sunt consecintele consumului de zahar in exces si cum puteti scapa de dependenta de zahar.

 

Consecintele consumului de zahar in exces

Problema nu se rezuma doar la faptul ca produsele care contin zahar sunt calorice (1 g zahar are 4 calorii), dar acestea creeaza si dependenta favorizand mancatul necontrolat. Adesea, aparitia senzatiei de foame imediat dupa o masa la care s-au consumat alimente bogate in zaharuri simple (prajituri, bauturi acidulate etc) este cauzata de variatia brusca a nivelului de zahar din sange. Dupa o astfel de masa, zaharul din alimente trece rapid in sange si glicemia creste. Cresterea glicemiei aduce cu sine si cresterea brusca a insulinei, aceasta din urma directionand excesul de zahar catre ficat, unde va fi stocat sub forma de glicogen. Sunt indicate zaharurile lente, care vor ajunge putin cate putin in circulatia sangvina si vor permite mentinerea constanta a nivelului glicemic.

Pericolul consumului de zahar in exces este cu atat mai mare cu cat majoritatea produselor cu un continut insemnat de zahar sunt bogate si in grasimi: produsele de patiserie, biscuitii, inghetatele, ciocolata, cerealele, deserturile pe baza de lapte etc. In acest fel s-a obtinut formula bombelor calorice: zahar + grasime = probleme de sanatate + acumularea de kilograme.

 

Supravegheati-va consumul de zahar!

  • Pentru inceput, limitati la maximum consumul de produse dulci din comert. Privilegiati consumul produselor ale caror etichete contin sintagma „fara zahar adaugat”: sucuri de fructe, compoturi, cereale. In ce priveste lactatele, optati pentru iaurturi si branzeturi natur.
  • Puneti voi insiva zahar in alimentele pe care le consumati. In acest fel, veti avea control asupra cantitatii de zahar pe care o ingerati. Sau uitati de zahar si alegeti sa va indulciti alimentele cu miere de albine sau cu siropuri naturale (de agave, de artar). Avantajul? O cantitate mica de miere sau de sirop de artar poate indulci mult mai mult decat ar face-o aceeasi cantitate de zahar.
  • In fine, obisnuiti-va sa va pregatiti singuri dulciurile. Preparati-va creme-desert si prajituri. Nu ezitati sa injumatatiti cantitatile de zahar indicate in retete. Acestea sunt mai intotdeauna exagerate.

 

Privilegiati zaharurile naturale!

In timp ce zaharurile rapide aflate in compozitia produselor dulci favorizeaza variatii bruste ale nivelurilor de insulina, ceea ce duce la pierderea controlului asupra ingestiei de alimente, zaharurile lente din cartofi, paine, paste, orez sau legume uscate stabilizeaza nivelurile glicemiei, ceea ce are drept rezultat senzatia de satietate pentru o perioada lunga de timp. Asadar, pentru a evita rontaitul, alegeti sa consumati la fiecare masa alimente care contin amidon.

Fructele si lactatele contin si ele zaharuri naturale: fructoza, in cazul fructelor, lactoza, in cazul lactatelor. Cu un continut scazut de calorii, bogate in fibre – in cazul fructelor, in proteine – in cazul lactatelor, aceste doua categorii de alimente combat pofta de dulce fara sa afecteze silueta si sanatatea.

Pe de alta parte, ideal ar fi sa limitati si indulcitorii. Sigur, acestia nu contin calorii, insa puterea lor de indulcire este similara celei a zaharului, motiv pentru care consumul de indulcitori duce la cresterea apetitului si la mentinerea poftei de dulce.

 

Rasfatati-va din cand in cand!

Nu trebuie sa renuntati cu desavarsire la dulciurile preferate. Consumul ocazional al unei creme sau al unei prajituri la desert nu va ridica niciun fel de problema. Actiunea zaharului continut de aceste produse fiind incetinita in stomac de cea a celorlalte alimente, zaharul se va digera incet, comportandu-se asemenea unui carbohidrat lent. Cat despre bauturile care contin foarte mult zahar, recomandat ar fi sa le consumati doar la ocazii speciale si sa nu depasiti 2-3 pahare pe saptamana.

 

Alternative la dulciurile traditionale

La fiecare categorie de alimente, puteti opta pentru alternativele mai sarace in calorii. Astfel, din categoria produselor de panificatie si de patiserie puteti alege chifle, briose, biscuiti simpli fara umplutura, piscoturi de sampanie si turta dulce. Din categoria produselor de cofetarie puteti consuma tarte cu fructe, iar dintre inghetate, sorbeturile sunt cele mai sarace in calorii si in grasimi.

 

Text: Oana Anghel

Sursa: santemagazine.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.