Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Scabie umana

13 decembrie 2010
Share

In aceasta afectiune cutanata, femela sarcoptului sapa un tunel in grosimea epidermului si depune aici oua. Acestea dau nastere unor larve, care devin adulte si se reproduc pe piele. Contaminarea se face prin contact fizic direct (raport sexual) sau prin intermediul obiectelor contaminate (cearceaf, pled, plapuma).

Simptome si semne – Scabia umana se manifesta mai intai prin mancarimi, foarte caracteristicc daca ating toti membrii unei familii. Apoi, apar santuri scurte (corespunzand tunelelor) suprainaltate la un capat cu o minuscula perla translucida (vezicula perlata), predominand intre degete, pe incheieturile mainilor, in regiunea axilara, in jurul taliei, dar niciodata pe fata.

Tratament – Acesta trebuie administrat in acelasi timp tuturor membrilor familiei si tuturor subiectilor foarte apropiati de cei afectati de scabie. Produsele antiscabioase (destinate tratarii scabiei) se prezinta sub forma unor lotiuni sau a unor aerosoli de aplicat pe piele, dar si pe lenjeria de corp sau de pat. Modul de intrebuintare al fiecarui produs trebuie sa fie riguros respectat, mai ales la copii, indeosebi in ce priveste durata de aplicare. In fapt, in afara posibilitatii de iritare in caz de contact cu caile respiratorii (aerosoli), a ochilor si a mucoaselor, mai exista si un risc de atingere neurologica (convulsii).