Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Afectiuni care pot complica evolutia unei sarcini

25 aprilie 2016
Share

Pentru cele mai multe dintre femei, sarcina decurge fara probleme majore. Uneori insa, pot exista cazuri in care sanatatea mamei, a copilului sau a amandurora poate fi afectata de complicatii si boli specifice sarcinii.

Modificarile metabolice majore prin care trece organismul matern pe parcursul celor noua luni de sarcina predispun gravida la o serie de posibile complicatii. In anumite cazuri, problemele de sanatate sunt preexistente sarcinii si se pot agrava pe parcursul acesteia, punand viata mamei in pericol ori afectand evolutia sarcinii. In continuare, va prezentam cateva dintre afectiunile care pot complica evolutia sarcinii.

Diabetul gestational

Apare cu o incidenta de 2,2-8,9%. El este definit ca intoleranta la glucoza ce debuteaza sau este diagnosticata pentru prima data in timpul sarcinii, determinand valori crescute ale glicemiei. Modificarile metabolice materne caracteristice sarcinii predispun la cresterea rezistentei la insulina si hiperinsulinemie, sporind, astfel, riscul de aparitie a diabetului gestational sau de sarcina. Mortalitatea neonatala este crescuta, iar nou-nascutii proveniti din mame diabetice sunt predispusi la o rata mai mare de complicatii in perioada neonatala, precum si unui risc de a dezvolta cardiomiopatie hipertrofica si diabet zaharat juvenil.

In majoritatea cazurilor, stabilirea unui plan alimentar corect si activitatea fizica regulata sunt suficiente pentru a tine sub control glicemia. In alte cazuri, este necesara administrarea de insulina pentru a tine glicemia in limitele normale.

Tulburarile comportamentale

Unele paciente pot avea parte de episoade depresive in timpul sarcinii, dar mai ales in perioada post-partum. In functie de gravitate, aceste tulburari pot necesita tratament psihiatric de specialitate.

Hipertensiunea arteriala gestationala

Aceasta complica circa 5-10% dintre sarcini si reprezinta o cauza importanta de morbiditate si mortalitate materna si fetala. Pacientele diagnosticate cu aceasta boala prezinta risc crescut de preeclampsie, decolare prematura de placenta si diabet gestational, precum si risc de nastere prematura si RCIU.

Preeclampsia

Reprezinta o afectiune caracteristica sarcinii, ce se manifesta prin valori tensionale crescute (tensiune arteriala > 160/110 mmHg), proteinurie (prezenta excesiva a proteinelor in urina) si afectare de organe si sisteme in grade variate. Simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de epigastralgii, cefalee occipitala si scotoame (pierdere a vederii pe o portiune limitata a campului vizual). Rata de complicatii materno-fetale este crescuta semnificativ in formele severe si greu controlabile de preeclampsie. Aparitia convulsiilor reprezinta un semn de diagnostic al eclampsiei, insa acestea pot fi prevenite prin identificarea precoce si tratarea corespunzatoare a pacientelor gravide hipertensive.

Boala tromboembolicagravide 1

Asociata sarcinii, reprezinta o afectiune cu potential grav, din cauza formarii de trombi (cheaguri de sange) la nivelul retelei venoase profunde sau superficiale, afectand in mod special vasele pelvine si ale membrelor inferioare. Tulburarile tromboembolice reprezinta o cauza importanta de mortalitate in randul pacientelor gravide, riscul fiind crescut atat in timpul sarcinii, cat si in perioada post-partum (pana la sase saptamani dupa nastere). Diagnosticul precoce prin ultrasonografie Doppler sau angiografie CT (in cazurile in care se suspecteaza tromboembolism pulmonar), precum si instituirea terapiei antitromboembolice sunt esentiale in cazul pacientelor care prezinta simptomatologie sugestiva (dureri pelvine/membru inferior, edematierea piciorului etc.).

Dr. Andreea Stavri

Medic specialist obstetrica-ginecologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.