Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamine si suplimente necesare in perioada sarcinii

4 septembrie 2018
Share
Vitamine si suplimente necesare in perioada sarcinii

O dieta sanatoasa in perioada sarcinii este intotdeauna cea mai buna alegere atunci cand vine vorba de aportul de vitamine si minerale.

Specialistii recomanda, de asemenea, ca in aceasta perioada sa luati si suplimente alimentare care sa va ajute sa „acoperiti” anumite „goluri” ce pot aparea. Suplimentele prenatale contin acid folic, fier, calciu. Cereti intotdeauna sfatul medicului care va urmareste sarcina si care stie cel mai bine ce suplimente trebuie sa luati si ce vi se potriveste.

Acidul folic, inainte si in perioada sarcinii

Acidul folic este foarte important in sarcina, deoarece previne malformatiile congenitale, cum sunt defectele de tub neural. Ar trebui sa luati aproximativ 400 micrograme de acid folic in fiecare zi in perioada in care incercati sa concepeti si pana in saptamana de sarcina cu numarul 12. De asemenea, ar trebui sa consumati alimente care contin folat, forma naturala a acidului folic, printre care legume cu frunze verzi si orez brun. Este destul de greu sa oferiti organismului nivelul de acid folic de care are nevoie doar din alimentatie, de aceea este indicat sa luati suplimente.

Vitamine si suplimente necesare in perioada sarcinii

Vitamina D in sarcina

Aceasta regleaza nivelul de calciu si fosfat din organism, pentru a mentine oasele si dantura sanatoase. In perioada sarcinii trebuie sa luati vitamina D, astfel incat sa-i ajunga bebelusului in primele luni de viata. La copii, lipsa vitaminei D poate duce la dificultati de dezvoltare a sistemului osos. Vitamina D poate fi gasita in mod natural in pestele gras – somonul si sardinele, in oua, dar si in produsele pe baza de soia. Organismul produce vitamina D atunci cand ne expunem la soare, insa trebuie sa aveti mare grija in ceea ce priveste razele ultraviolete si sarcina. Ca si in cazul acidului folic, veti avea nevoie de suplimente alimentare.

Fierul, vitamina C si calciul

Daca sunteti insarcinata si aveti lipsa de fier, va veti simti foarte obosita si este posibil sa suferiti de anemie. Legumele cu frunze verzi, fructele uscate si nucile contin fier. Cand nivelul de fier din sange scade, este necesar sa suplimentati. Vitamina C protejeaza celulele si le mentine sanatoase. Este prezenta in foarte multe legume, dar si in fructe. Calciul este vital pentru sanatatea oaselor si dintilor. Fructele uscate, precum smochinele sau caisele, lactatele, unele tipuri de peste contin calciu si pot fi consumate in aceasta perioada.

Suplimente prenatale

Suplimentele prenatale contin cantitati ceva mai mari de calciu, fier, acid folic, spre deosebire de multivitaminele obisnuite. Femeile insarcinate au nevoie de cantitati mai mari de vitamine si minerale pentru ca organismul sa poata sustine sarcina, iar fatul sa se dezvolte normal. Medicul specialist poate prescrie, in functie de nevoile fiecarei gravide, suplimente care sa contina anumite cantitati de nutrienti.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.