Revista care te menține sănătos

Vaccinare

Sunt gravida. Ma vaccinez contra gripei?

7 iulie 2017
Share
Sunt gravida. Ma vaccinez contra gripei?

In lumina recentelor cazuri de imbolnaviri inregistrate in multe judete din tara, gripa a revenit in peisaj, dupa un sezon rece mai „bland” fata de alti ani. In tramvai, la coada la supermarket sau acasa, la cina, oamenii isi pun problema vaccinarii antigripale din ce in ce mai mult, mai ales femeile gravide.

Fata de restul populatiei active, femeile insarcinate prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii in caz de contractare a gripei, deoarece, in timpul sarcinii, in corp se produc schimbari care le fac mai vulnerabile. Potrivit NHS, Serviciul Public de Sanatate din Marea Britanie, afectiunile care pot aparea la o gravida bolnava de gripa includ bronsita (care, in cazuri extreme, se transforma in pneumonie), otita medie, soc septic, meningita si encefalita. In ce priveste bebelusul, exista riscul ca acesta sa se nasca prematur sau cu greutate mica.

De ce trebuie viitoarele mamici sa se vaccineze antigripal

Principalul beneficiu al vaccinului antigripal este, evident, prevenirea imbolnavirii viitoarei mamici si a complicatiilor pe care gripa le poate cauza fatului. Vaccinul antrigripal are, surprinzator, si rolul de a proteja copilul dupa nastere. Anticorpii dezvoltati in urma vaccinarii antigripale se transmit, prin placenta, fatului si, astfel, acesta este protejat contra gripei si in burtica, si dupa nastere, pana ce implineste 6 luni, varsta minima la care un bebelus poate fi vaccinat antigripal.

Sunt gravida. Ma vaccinez contra gripei?

Prezinta vaccinarea antigripala vreun risc medical pentru mama si copil?

Site-ul Serviciului Public de Sanatate din Marea Britanie raspunde clar: „Nu! Vaccinul antigripal este sigur in toate etapele sarcinii, de la primele saptamani pana la nastere. Vaccinul antigripal nu prezinta vreun risc pentru mama sau copil”. Site-ul CDC, Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, institutie de top din Statele Unite, informeaza ca „dupa analizarea clinica a catorva mii de femei insarcinate vaccinate antigripal, nu s-a constatat vreo problema medicala la mama sau copil”.

Exista si specialisti care contesta necesitatea vaccinarii antigripale. Ei isi pun, insa, intrebari referitoare mai mult la eficienta vaccinului, admitand ca acesta nu prezinta riscuri grave pentru sanatate.

Vaccinul antigripal poate cauza doar efecte secundare minore

Desigur, ca in cazul oricarui medicament, vaccinul antigripal poate cauzaefecte secundare care, potrivit surselor citate mai sus, sunt minore. Pe site-ul CDC se arata ca „la femeile insarcinate, efectele secundare sunt aceleasi ca in cazul restului populatiei: durere moderata si/sau inrosire si umflare a locului de pe corp unde s-a injectat vaccinul antigripal, posibile dureri de cap si de muschi, febra, stari de greata sau de oboseala”. Probleme mai grave s-au raportat doar la persoanele alergice, care trebuie sa se vaccineze antigripal numai dupa ce merg la medicul specialist si se supun unei serii de analize.

Accesati www.catena.ro sau veniti in farmaciile Catena pentru mai multe detalii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.