Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Ce trebuie sa stiti despre raceala in sarcina

4 septembrie 2014
Share

Este cunoscut faptul ca imunitatea femeii gravide este mai scazuta decat cea a femeii care nu este insarcinata, iar explicatia este urmatoarea: produsul de conceptie are componente genetice si structurale de la ambii parinti, organismul mamei percepandu-l ca pe un corp strain si cautand sa-l respinga. Aici intervine mecanismul fiziologic numit toleranta imunologica, ce scade raspunsul imun si face ca mama sa nu respinga sarcina.

In consecinta, mama devine mult mai vulnerabila la infectii, precum raceala sau gripa. Din pacate, raceala in sarcina nu poate fi tratata pe cale medicamentoasa, insa exista mici trucuri care o pot combate si, totodata, gesturi importante care o pot preveni.

Raceala in sarcina nu se trateaza medicamentos

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti daca ati racit este sa verificati daca aveti febra. Durerile generalizate in corp, durerile de cap si o temperatura mai mare de 38,5°C pot indica o gripa. In aceasta situatie, consultati de urgenta medicul. In cazul unei febre usoare, medicul va poate recomanda administrarea de medicamente pe baza de acetaminofen.

Daca insa nu prezentati aceste simptome, nu este cazul sa va faceti griji. Pentru o forma usoara de raceala in sarcina nu este necesar sa apelati la medicamente, in primul rand pentru ca acestea sunt interzise in aceasta perioada, deoarece contin vasoconstrictoare ce pot fi periculoase pentru bebelus. In al doilea rand, medicamentele specifice nici macar nu vindeca raceala, care este o infectie virala si trece de la sine, ci vizeaza doar ameliorarea simptomelor. Acest obiectiv poate fi atins cu ajutorul unor remedii sigure despre care vom vorbi in continuare si care va vor ajuta sa va vindecati complet in 5-7 zile.

Remedii recomandate in caz de raceala in sarcina

Congestia nazala este un simptom care insoteste raceala, oricat de usoara ar fi forma de manifestare a acesteia. Pentru a reduce acest simptom, curatati-va frecvent nasul cu ser fiziologic sau cu un spray pe baza de apa de mare. De asemenea, foarte eficiente in decongestionarea foselor nazale sunt si inhalatiile. In apa fierbinte folosita la inhalatie adaugati 3-4 picaturi de ulei esential de eucalipt. Puteti pune cateva picaturi de ulei esential de eucalipt sau de maghiran pe o batista din care sa inspirati regulat.

Daca va confruntati si cu dureri in gat, cateva ceaiuri calde de-a lungul zilei in care sa adaugati o lingurita de miere si lamaie reprezinta cel mai bun remediu. Privilegiati ceaiul de macese, fructe foarte bogate in vitamina C. Pentru ca vitamina C este eficienta in combaterea virusului, in aceasta perioada consumati multe legume si fructe. Totodata, gargara cu apa sarata este unul dintre cele mai vechi si mai sigure remedii impotriva durerilor in gat. gravida

Este foarte important ca aerul din camera in care stati sa fie proaspat, de aceea aerisiti casa zilnic. In plus, supravegheati ca temperatura din casa sa nu depaseasca 19˚C. Virusurile se raspandesc usor in incaperile in care temperaturile sunt crescute, iar umiditatea scazuta. Utilizati un umidificator, in special pe timpul noptii, sau plasati un recipient cu apa pe calorifer.

Cum puteti preveni raceala in sarcina

Pentru a evita raceala in sarcina, intarirea sistemului imunitar este esentiala. Exista cativa pasi simpli care pot ajuta imunitatea:

  • Alimentatia sanatoasa: privilegiati consumul de fructe si legume proaspete. Acestea contin vitamine antioxidante, precum vitamina C, care ajuta la combaterea infectiei;
  • Diminuati consumul de cofeina in favoarea consumului de ceaiuri sau sucuri naturale de fructe;
  • Odihniti-va mult si evitati pe cat posibil stresul;
  • Renuntati la fumat, cel putin in cele 9 luni de sarcina. Fumatul diminueaza eficienta sistemului imunitar;
  • Mentineti-va in forma! Activitatea fizica imbunatateste circulatia si intareste sistemul imunitar.

Oana Anghel

Surse: infobebes.com; babycenter.ca

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.