Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

La ce riscuri este expus bebelusul intarcat prematur

6 august 2013
Share

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda mamelor sa alapteze copiii la san pana la varsta de cel putin sase luni, pentru ca acestia sa se dezvolte normal si sa fie sanatosi. Hranirea bebelusilor cu mancare solida mult prea devreme ar putea supune vietile bebelusilor unui risc de malnutritie. In plus, includerea in alimentatia bebelusului a mancarii solide mult prea devreme poate duce la aparitia diabetului tip I.

Trebuie sa tinem cont si de alte aspecte, precum digestia, deoarece bebelusii sub 6 luni de zile nu pot digera prea multe alimente, iar rinichii nu sunt suficient de maturi pentru a face fata altor alimente in afara de lapte.

Despre riscurile in ceea ce priveste intarcarea prematura a bebelusului, aflati mai jos.

 

Intarcarea bebelusului

Intarcarea reprezinta intreruperea alaptarii, fie pentru ca uneori societatea le preseaza pe mame sa faca acest lucru, deoarece se considera ca alaptarea reprezinta o prea mare dependenta a copilului de mama, fie pentru ca, uneori, mama vrea sa opreasca alaptarea din diferite motive, fie pentru ca nu detine toate informatiile necesare, iar alteori, copilul este cel care opreste alaptarea. Totusi, alimentatia la san a bebelusului aduce o multime de beneficii, atat pentru mama, cat si pentru cel mic.

 

Beneficiile alaptarii

Printre beneficiile alaptarii pentru bebelus se numara faptul ca laptele matern reprezinta un mix de vitamine, proteine si grasimi de care bebelusul are nevoie. In plus, bebelusii care nu sunt hraniti cu lapte matern sunt mult mai predispusi la alergii, precum si la aparitia altor afectiuni. Cat despre beneficiile alaptarii pentru mama, ei bine, femeile se simt relaxate atunci cand alapteaza, si asta pentru ca se elibereaza hormonul oxitocina ce induce relaxarea si starea de bine.

 

Alaptarea insuficienta

Intarcarea prematura se poate produce si ca urmare a lipsei laptelui matern in ceea ce priveste mama. Cu toate acestea insa, intarcarea prematura poate fi destul de riscanta, in special pentru ca cel mic are nevoie de coordonare pentru a putea inghiti mancarea, iar bebelusii sub 6 luni de zile nu isi dezvolta inca o postura corecta. Daca cei mici incep sa fie hraniti cu mancare solida mult prea devreme, pot aparea afectiuni respiratorii, boala celiaca, dezvoltarea alergiilor, supraponderalitate, pentru ca acest lucru duce la un procentaj crescut de grasime corporala. Totusi, la varsta de aproximativ 6 luni, depozitele de fier cu care se nasc copiii sunt pe terminate, asa ca acestia au nevoie sa recupereze fierul prin intermediul alimentatiei.

Bebelusii trebuie sa se hraneasca cu din ce in ce mai mult lapte pentru satisfacerea nevoilor, iar hrana solida este mult mai concentrata. Tot la varsta aceasta, maxilarul si limba se dezvolta suficient pentru a mesteca si inghiti alimentele. Odata ce bebelusul ajunge la aceasta varsta, incepe sa dea semne ca este gata sa fie intarcat, in principal datorita faptului ca roade jucariile, ia anumite lucruri si le baga in gura. Momentul in care bebelusul este pregatit este deci mai mult decat evident. In primul rand, trebuie sa poata sta in fundulet fara probleme, trebuie sa isi tina capul, sa manifeste interes atunci cand alte persoane din jurul sau mananca. Intre sase si opt luni de zile isi doreste sa incerce si sa experimenteze noi arome.

 

 

Ruxandra Raica

Surse: Bliss.org.uk, Bounty.com, Analyticalalarmdillo.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.