Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Sporturi recomandate in timpul sarcinii

22 iulie 2013
Share

Sarcina nu trebuie sa aduca cu sine inactivitate pe plan fizic. Evident, asta nu inseamna ca femeia gravida poate practica orice sport. Respectand cateva reguli simple, fiecare viitoare mamica va putea fi in forma maxima pe perioada celor 9 luni de sarcina.

 

Exercitiul fizic este benefic in aceasta perioada, intrucat impiedica acumularea de kilograme in exces, intretine musculatura, in special cea abdominala, creste rezistenta organismului, ofera o oxigenare optima creierului mamei si fatului, permite o recuperare mai buna dupa nastere. In plus, are o influenta pozitiva si asupra psihicului viitoarei mamici, greu incercat de gandurile referitoare la momentul nasterii sau la convietuirea cu noul venit.

Aflati aici ce sporturi poate practica femeia gravida, cum o ajuta fiecare dintre sporturile recomandate in sarcina si care sunt sporturile interzise in sarcina.

Odata ce medicul specialist decide ca puteti practica oricare dintre sporturile recomandate in sarcina, nu va mai ramane decat sa-l alegeti si sa-i alocati timpul necesar.

Totusi, luati-va cateva precautii:

  • evitati miscarile prea  bruste si nu solicitati excesiv articulatiile, care oricum sunt solicitate de sarcina;
  • odihniti-va mai mult decat o faceati inainte de sarcina si nu faceti sport in timpul perioadelor cu temperaturi foarte ridicate;
  • adoptati o alimentatie sanatoasa, bogata in potasiu, caci crampele sunt frecvente in perioada sarcinii. In acest scop, consumati legume, carne, fructe.

Sporturile recomandate in perioada sarcinii sunt in principal activitati relativ usoare, care au in vedere relaxarea si respiratia.

 

Mersul pe jos

Acesta nu este un sport propriu-zis, dar este o forma de miscare mai mult decat indicata gravidelor. Poate fi practicat de oricine, chiar si de mamicile mai putin sportive, pana la sfarsitul sarcinii. Mersul pe jos este benefic pentru inima, mareste rezistenta si imbunatateste respiratia.

 

Aerobicul in timpul sarcinii

Optati pentru exercitii usoare, executate la nivelul solului, care antreneaza toate grupele musculare. Aceasta activitate este de preferat sa se faca sub indrumarea unui antrenor personal. Exista clase de aerobic special concepute pentru femeile gravide. Optati pentru sedinte de 20 de minute de 3 ori pe saptamana, iar daca preferati sa faceti exercitii in confortul casei voastre, nu sariti sub nicio forma peste cele 5-10 minute de incalzire. De asemenea, evitati extensiile bruste.

 

Sport recomandat in sarcina – inotul

Inotul poate fi practicat pana la sfarsitul sarcinii. Acest sport permite lucrarea tuturor muschilor corpului intr-o maniera blanda. Este foarte relaxant, stimuleaza buna functionare a inimii si nu se insoteste de dureri articulare. In cazul femeilor insarcinate, este recomandat inotul pe spate.

 

Aquagym in timpul sarcinii

Aerobicul in apa cumuleaza binefacerile apei si ale gimnasticii. Este recomandat femeilor gravide supraponderale, deoarece stimuleaza circulatia sanguina atenuand efectele negative ale excesului de greutate si tonifica musculatura abdominala si dorsala. Aerobicul in apa este indicat pe tot parcursul sarcinii.

 

Yoga, indicata in sarcina

Yoga reduce in mod semnificativ stresul. In timpul claselor de yoga, cursanta invata sa se relaxeze atingand o stare de bine. Mai mult, practicantele de yoga invata sa respire corect, respiratia corecta fiind de un enorm ajutor in timpul nasterii.

Sporturile violente, intense, care presupun un nivel ridicat de efort si caderi, ciocniri sau socuri  sunt total interzise in timpul sarcinii, practicarea lor putand duce la nastere prematura. Iata care sunt sporturile interzise in perioda sarcinii: echitatie, surf, schi nautic, sarituri in apa, mersul pe role, judo, karate, box, lupte, scrima, baschet, volei, jogging, tenis, alpinism.

 

Surse: guidegrossesse.com; doctissimo.fr

Oana Anghel

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.