Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Simptome ale disfunctiilor senzoriale la copii

15 ianuarie 2013
Share

Disfunctiile senzoriale in ceea ce priveste copiii ar trebui descoperite cat mai devreme cu putinta. Daca un copil va reactiona exagerat la anumite zgomote, va evita anumite texturi, nu se va putea coordona si controla, aceste actiuni ar trebui sa traga un semnal de alarma parintilor.

Copilul in cauza ar putea experimenta o disfunctie senzoriala care, odata ce escaladeaza, va agrava abilitatile unui copil de a invata, de a se concentra etc. Disfunctiile senzoriale au cauze diferite si pot fi incorporate in alte diagnostice, precum autismul, deficitul de atentie, hiperactivitatea etc.

Daca veti cunoaste cat mai multe simptome ale acestor disfunctii, daca veti invata sa le identificati, diagnosticul ar putea fi pus mult mai devreme. Disfunctiile senzoriale ar putea influenta unul sau mai multe dintre simturile fizice.

Functiile senzoriale

Exista sapte categorii care cuprind functiile senzoriale ale omului. Vorbim despre simtul tactil (atingerile), auditiv (auzul), vizual (vederea), olfactiv (mirosul), vestibular (regleaza simtul echilibrului), proprioceptiv (simtul nostru de pozitie) si gustativ (gustul). Foarte multi copii care experimenteaza aceste disfunctii fie sunt hipersensibili, fie sunt hiposensibili. Atunci cand una dintre aceste functii sufera modificari, sunt influentate in mod sever si alte functii ale organismului, transmitand in mod eronat mesaje creierului. Aceste mesaje afecteaza persoana in cauza si apare, astfel, o perceptie gresita asupra mediului inconjurator. Iata care ar fi simptomele celor 7 grupuri senzoriale care ar putea indica o disfunctie.

  1. Simtul tactil. Intervine evitarea atingerilor, coordonarea slaba, curatarea mainilor sau a altor parti ale corpului foarte des, plasarea mainilor sau a degetelor in gura foarte des, lipsa dorintei de igiena (nu se spala pe dinti), mersul apasat pe degetele de la picioare, evitarea anumitor texturi – fie haine, fie anumite substante, nu le place sa poarte sosete, pantofi etc.
  2. Simtul auditiv. Reactioneaza la zgomot intr-un mod foarte ciudat, ii ignora pe ceilalti, isi astupa frecvent urechile, evadeaza din locurile unde sunt foarte multe persoane, se uita la televizor si asculta radioul cu volumul dat la maximum, mototolesc sau rup hartii, sunt deranjati de grupurile mari de oameni.
  3. Simtul vizual. Isi duc jucariile sau cartile foarte aproape de fata, deschid si inchid continuu usile dulapurilor, camerelor etc., inchid si deschid luminile, se scarpina tot timpul la ochi, isi acopera ochii de fiecare data cand dau de o lumina puternica, sunt foarte agitati.
  4. Simtul gustativ. Rod jucariile, precum si alte obiecte, isi baga degetele in gura foarte des, prefera mancarea pasata sau foarte aromata, mananca selectiv, nu se pot spala pe dinti (se ineaca), resping anumite produse alimentare din cauza culorilor.
  5. Simtul olfactiv. Se plang foarte des de anumite arome, evita locurile cu un anumit miros, precum baia, bucataria, restaurantele etc., miros frecvent alimentele inainte de a le consuma, detesta murdaria, adulmeca obiectele de uz casnic etc.
  6. Simtul vestibular. Sunt terifiati atunci cand cineva ii ia in brate si isi dezlipesc picioarele de pamant, devin nervosi atunci cand se afla in jurul apei, dealurilor, scarilor, sunt in continua miscare, le sunt afectate atentia si comunicarea, se misca in mod ciudat, sar foarte des si se invartesc, nu le place sa mearga cu masina.
  7. Simtul proprioceptiv. Se coordoneaza foarte greu, dezmembreaza jucariile sau alte obiecte, au pozitii ciudate ale corpului, se agata de alte persoane, de mobilier, au probleme cu dexteritatea motorie, nu stiu sa se joace frumos, se imping cu ceilalti copii etc.

Toate aceste functii senzoriale au rolul de a ne asista, iar deficientele duc la aparitia unor probleme comportamentale. Identificandu-le, parintii vor putea sa apeleze la un medic specialist pentru a primi tratament. Capacitatea de a intelege lumea ar putea deveni mult mai putin complicata pentru aceia care au probleme, fiind mai putin confuzi.

Ruxandra Raica

Sursa: www.essortment.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.