Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Pregorexia sau anorexia gravidelor

13 martie 2012
Share

Poate nu sunteti familiarizate cu termenul de pregorexie, dar cu siguranta ati auzit vorbindu-se de anorexie si efectele sale devastatoare asupra sanatatii. Ei bine, pregorexia este cam acelasi lucru ca si anorexia, adica teama nejustificata de ingrasare si supunerea organismului la diete draconice. Diferenta consta in faptul ca pregorexia are loc in timpul sarcinii.

Asadar, tineti cont ca nu sunteti singura care poate suferi de pe urma alegerilor nepotrivite, ci exista un suflet nevinovat care poate avea probleme grave de sanatate daca nu luati atitudine si cereti ajutorul medicului la timpul potrivit.

Mediatizarea excesiva a trupurilor perfecte pe care le au unele vedete chiar si in timpul sarcinii, cum ar fi Nicole Kidman sau Victoria Beckham, ori pur si simplu teama de a ramane cu o greutate crescuta dupa sarcina pot impinge o femeie sa recurga la o alimentatie dezechilibrata si un program de exercitii fizice extenuante care pot afecta atat sanatatea ei, cat si pe cea a fatului.

Pregorexia poate duce la probleme grave de sanatate atat mamei, cat si fatului

Medicii considera ca este normal si sanatos ca o femeie sa ia in greutate in timpul sarcinii intre 9 si 15 kilograme, recomandarea variind totusi in functie de organismul fiecarei femei. Studiile  stiintifice au demonstrat ca o greutate scazuta a gravidei poate cauza fatului probleme neurologice, afectiuni respiratorii, malformatii congenitale si un risc crescut de instalare a sindromului ADHD in primii ani de viata. De asemenea, gravidele pot intampina probleme serioase in urma alimentatiei insuficiente, cum ar fi: riscul crescut de nastere prematura, anemie, anomalii cardiace si depresie postpartum.

Preocuparea excesiva fata de propriul corp, principalul simptom

Pregorexia este o tulburare alimentara specifica femeilor care prezinta istoric familial in acest sens sau celor care traiesc intr-un mediu unde nu exista suport afectiv, ingreunand astfel situatia. Dar care sunt semnalele de alarma care dau de gol femeile pregorexice?

  • Gravida vorbeste despre sarcina ca si cand nu ar fi reala;
  • Este foarte preocupata de numarul caloriilor ingerate zilnic;
  • Evita sa ia masa cu alte persoane, izolandu-se, sau pur si simplu nu mananca deloc;
  • Are tot timpul impresia ca este grasa atunci cand se uita in oglinda, desi corpul sau este perfect normal;
  • Practica exercitii fizice extenuante.

Ajutorul psihoterapeutului, esential in tratarea pregorexiei

Femeile insarcinate se confrunta din ce in ce mai des cu tulburari alimentare cauzate, in principal, de stereotipurile societatii actuale, care impun imaginea unei femei scheletice, fara forme. Astfel de femei trebuie sa fie constiente de pericolul la care se expun, dar la care ii expun si pe bebelusi, si sa ceara ajutorul medicului sau macar sa ii impartaseasca grijile in privinta modificarilor corpului pe parcursul sarcinii.

Sprijinul poate veni atat din partea medicului care se ocupa de gravida pe toata perioada sarcinii, cat si a nutritionistului, care poate stabili un regim alimentar adecvat dezvoltarii armonioase a fatului, sau din partea psihoterapeutului, care o poate ajuta sa treaca peste aceasta problema. Sustinerea din partea familiei este, de asemenea, un factor important in procesul de vindecare a persoanei care sufera de tulburari alimentare.

Paula Rotaru

Sursa: www.foxnews.com; www.mayoclinic.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.