Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Cum diagnosticam astmul bronsic la copii? – Studiu de caz –

5 ianuarie 2011
Share

Astmul reprezinta cea mai frecventa boala cronica la copiii din tarile industrializate. Definitia astmului bronsic este reprezentata de o serie de atacuri repetate de obstructie aeriana si bronhospasm, provocate de expunerea la diversi factori, cum ar fi alergenii, efortul fizic sau infectiile virale.

In continuare, vom prezenta cazul unei paciente in varsta de 1 an si 9 luni care prezenta urmatoarele simptome: dispnee, tuse iritativa care predomina noaptea, stare de agitatie, inapetenta.

De retinut faptul ca fetita este un copil nascut la termen, eutrofic (bine hranit si dezvoltat, cu greutate corporala normala), alimentat artificial cu lapte praf pana la varsta de 1 an, cu diversificarea alimentatiei precoce la varsta de 3 luni care, in prezent, consuma cantitati moderate de ciocolata, prajituri.

Tabloul clinic

Important este faptul ca, din conditiile de viata, ambii parinti sunt fumatori, dar nu fumeaza in casa. In ceea ce priveste antecedentele heredo-colaterale (familiale), nu exista alergii cronice sau astm bronsic. Din punct de vedere al antecedentelor personale patologice, pacienta a prezentat in urma cu aproximativ 5 saptamani un episod de IACRS (infectie acuta de cai respiratorii superioare) cu rinoree, tuse productiva, subfebrilitati. Acesta a fost tratat simptomatic cu antiinflamatoare, antipiretice, mucolitice, dupa care simptomele s-au diminuat, dar au persistat rinoreea si tusea seaca nocturna. De asemenea, pacienta a prezentat trei episoade de bronsiolita in antecedente, pentru care a fost spitalizata, precum si o eczema atopica la nivelul pometilor, tratata cu dermatocorticoizi.

Cum s-a stabilit diagnosticul de astm bronsic?

Pentru a stabili diagnosticul, s-au urmat diverse investigatii, dintre care:

  • Examenul obiectiv al pacientei a semnalat prezenta unei stari de agitatie, conjunctivelor hiperemice, rinoreei apoase, obstructiei nazale, hiperemiei faringiene, cianozei periorale si perinazale, cu dispnee predominanta expiratorie, expir prelungit, wheezing (suieratura respiratorie acuta), polipnee (accelerarea ritmului respirator);
  • Diagnosticul de etapa a fost de astm bonsic in criza, diagnostic sustinut de anamneza (descrierea antecedentelor unei boli), in special prezenta episoadelor de bronsiolita si a eczemei atopice, considerate factori declansatori, precum si de datele obtinute din examenul obiectiv al pacientei. Anamneza si datele clinice pledeaza pentru diagnosticul de wheezing recurent care, potrivit ghidurilor medicale, este considerat o forma de astm bronsic prezenta la copilul mic;
  • Diagnosticul diferential al acestei afectiuni se impune a fi facut cu: fibroza chistica, bronsiectazie, bronsiolita acuta, corp strain intrabronsic, deficit de alpha-tripsina, deficite imunologice serice, sindrom de compresiune mediastinala. Aceste afectiuni sunt infirmate de episodul infectios prezent in urma cu 5 saptamani care, probabil, a declansat criza actuala, precum si de persistenta tusei iritative, a dispneei expiratorii si a wheezingului. Un diagnostic diferential mai dificil ramane cel de bronsiolita acuta, din cauza simptomatologiei asemanatoare.

Tratament de urgenta cu bronhodilatatoare cu actiune rapida

Se instituie de urgenta tratament cu bronhodilatatoare cu actiune rapida, care se repeta la interval de 20 de minute intre inhalatii. Raspunsul pozitiv la aceasta terapie, cu disparitia simptomatologiei dupa a doua inhalatie, sustin diagnosticul presupus. In vederea sustinerii diagnosticului de astm si pentru stabilirea dignosticului etiologic sunt necesare investigatii suplimentare reprezentate de: hemoleucograma si formula leucocitara, calciu seric, determinarea IgE si IgG4, teste pentru sensibilizare, testul sudorii (pentru excluderea mucoviscidozei), dozarea leukotrienelor, radiografie toracica.

Se recomanda modificarea conditiilor de viata ale copilului in ceea ce priveste fumatul parintilor, indepartarea potentialilor alergeni din locuinta si excluderea din alimentatie a dulciurilor, fainoaselor, conservantilor alimentari.

Tratamentul se urmeaza 3 luni, incluzand corectarea hipocalcemiei

Rezulatele investigatiilor paraclinice releva valori crescute ale IgE si IgG4, hipocalcemie, iar pe radiografia toracica se evidentiaza hipertransparenta difuza a campurilor pulmonare. Pentru testele de sensibilizare, testul sudorii, dozarea leukotrienelor, pacienta este indrumata spre o clinica de specialitate.

Toate aceste rezultate confirma dignosticul de astm bronsic forma usoara, iar evolutia ulterioara a pacientei a fost favorabila, cu disparitia in totalitate a simptomatologiei. In cazul acestei paciente, nu a fost necesara suplimentarea schemei terapeutice cu alte medicamente bronhodilatatoare sau corticoterapie antiinflamatoare, avandu-se in vedere varsta acesteia. Tratamentul indicat se urmeaza 3 luni si se adauga, pentru corectarea hipocalcemiei, colecalciferol 2 picaturi/zi si calciu 500 mg/zi, 10 zile/luna, 3 luni consecutiv.

Dr. Suatean Diana-Maria,

Medic specialist medicina interna,

Medic rezident medicina de familie

Medcenter

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.