Revista care te menține sănătos

Diabet

Diabetul: semne si simptome la barbati

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
22 iunie 2023
Share
Diabetul: semne si simptome la barbati

Diabetul este o afectiune in care organismul fie nu poate produce suficienta insulina, fie nu poate utiliza insulin, fie o combinatie a acestora. In diabet, nivelul zaharului din sange este crescut. Acest lucru poate cauza complicatii daca nu este tinut sub control.

Consecintele posibile asupra sanatatii sunt, de cele mai multe ori, grave. Diabetul creste rata bolilor cardiovasculare si poate cauza aparitia unor afectiuni ale ochilor, pielii, rinichilor si a sistemului nervos. In plus, diabetul poate cauza aparitia disfunctiilor erectile si alte probleme de ordin urologic la barbati. Din fericire, multe dintre aceste complicatii pot fi prevenite si tratate.

Care sunt semnele si simptomele diabetului?

Simptomele timpurii ale diabetului sunt, de obicei, nedectate, deoarece nu sunt grave. Unele dintre cele mai usoare si precoce simptome ale diabetului includ:

• Urinare frecventa;

• Oboseala accentuata;

• Vedere incetosata;

• Pierdere in greutate, chiar si fara dieta;

• Furnicaturi si amorteli la nivelul mainilor si al picioarelor.

Daca nu tratati timpuriu diabetul, pot sa apara complicatii. Acestea includ: afectiuni ale ochilor, pielii si ale nervilor (leziuni ale nervilor sau neuropatie).

Simptomele diabetului la barbati includ:

Disfunctiile erectile. Acestea reprezinta incapacitatea de a avea sau de a mentine o erectie. Acestea pot fi un simptom al multor afectiuni, precum hipertensiunea arterial, afectiuni ale rinichilor si anumite afectiuni circulatorii sau nervoase, dar si al stresului, fumatului, medicamentelor.

Deteriorarea sistemului nervos autonom. Diabetul poate deteriora sistemul nervos autonom si poate duce la tulburari sexuale. Acest sistem nervos controleaza dilatarea si contractia vaselor de sange. Daca vasele de sange de la nivelul penisului sunt afectate de diabet, pot favoriza aparitia tulburarilor sexuale. Afectiunile vaselor de sange incetinesc fluxul sanguin de la nivelul penisului, fiind alta cauza de disfunctie erectila la barbatii cu diabet.

Ejacularea retrograda. Barbatii cu diabet pot avea o ejaculare retrograda. Acest lucru se poate observa in cantitatea scazuta de sperma eliberata in momentul ejacularii.

Tulburari urologice. Acestea apar la barbatii cu diabet in urma lezarii nervoase. Tulburarile urologice includ o vezica hiperactiva, inabilitatea de a controla procesul de urinare, precum si infectiile de tract urinar.

Diabetul: semne si simptome la barbati

Care sunt factorii de risc pentru diabet in randul barbatilor?

Exista mai multi factori de risc ce cresc rata aparitiei complicatiilor, precum:

• Fumatul

• Obezitatea

• Sedentarismul

• Hipertensiunea arteriala si nivelul crescut al colesterolului

• Varsta mai mare de 40 de ani

Renuntarea la obiceiurile nocive reprezinta cea mai buna metoda de a preveni instalarea diabetului, precum si a complicatiilor acestuia.

Preventie si tratament

Este necesar sa tineti sub control valoarea glicemiei pentru a preveni afectiunile urologice si altele asociate cu diabetul. Medicamentele, exercitiile fizice si o dieta corecta va pot ajuta sa tineti sub control zaharul din sange.

Anumite afectiuni, precum cele cardiovasculare si diabetul, pot duce la aparitia problemelor emotionale, inclusiv depresia si anxietatea. Acestea din urma pot agrava disfunctiile erectile si alte aspecte importante ale sanatatii. Discutati cu medicul daca va simtiti trist, anxios, ingrijorat sau fara speranta. Acestea sunt simptome ale depresiei, dar pot fi tinute sub control cu ajutorul unui tratament adecvat.

Tratamentul diabetului include medicamente, schimbari ale dietei si ale stilului de viata. Este necesar sa faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, timp de minimum 5 zile pe sapatamana.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.