Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Domnilor, aflati ce va poate afecta fertilitatea!

30 septembrie 2015
Share

Barbatii nu observa, deseori, faptul ca micile activitati sau obiceiuri din viata de zi cu zi pot fi daunatoare organismului. Unii dintre acestia fac controale medicale periodice, insa majoritatea trece prin viata fara a avea vreo idee despre ceea ce se intampla in corpul lor.

O problema majora este momentul in care barbatii decid conceptia unui copil si observa ca acest lucru nu se intampla, in ciuda eforturilor depuse. Intr-un astfel de moment, medicul poate expune o intreaga lista de afectiuni sau infectii netratate ori tratate necorespunzator. Atunci, socul poate fi si mai mare in legatura cu neglijenta de sine, ce poate avea consecinte atat fizice, cat si psihice. Conceperea unui copil a devenit din ce in ce mai dificila in zilele noastre, iar acest lucru este provocat, in cea mai mare parte, de stilul de viata inadecvat.

Renuntati la obiceiurile care pot afecta fertilitatea!

In toate situatiile, inclusiv in cea de concepere, profilaxia este cea mai indicata, comparativ cu tratarea afectiunilor in cauza. Iata care sunt lucrurile pe care un barbat trebuie sa le evite pentru a-si pastra fertilitatea.

  • Consumul excesiv de alcool

Alcoolul este principalul dusman al calitatii spermei. Este recomandat sa reduceti consumul de alcool daca vreti sa cresteti sau sa mentineti calitatea spermei, in special inainte sau in momentul conceperii. De asemenea, reducerea consumului de alcool va poate feri si de alte tipuri de afectiuni, precum cele ale ficatului, stomacului sau cele psihice – depresia si anxietatea.

  • Fumatul excesiv

Stim deja ca fumatul este daunator, insa din ce in ce mai mule persoane sunt dependente de tutun. Fumul de tigara si substantele toxice continute nu numai ca distrug plamanii si alte organe interne, insa ruineaza o parte a spermei, reducand eficacitatea celulelor acesteia. Prin urmare, daca vreti sa ramaneti fertil, renuntati la fumat cat mai curand.

  • Prea mult stres

Fiecare barbat este supus anumitor situatii stresante in viata, ceea ce il face mai vulnerabil si mai expus la aparitia anumitor dureri fizice. Atunci cand va aflati in astfel de imprejurari, este recomandat sa gasiti anumite metode de relaxare pentru a inlatura excesul de stres. Acesta poate duce la distrugerea celulelor spermatice si va poate impiedica, astfel, sa aveti un copil.

  • Prea mult zahar

Zaharul este considerat unul dintre cel mai mari inamici ai spermei. Insa zaharul nu afecteaza doar sistemul reproducator, ci si alte organe si glande. Barbatii trebuie sa fie atenti la cantitatea de zahar consumata si sa reduca nivelul acestuia. Exista alternative sanatoase.

  • Prea multa caldura

Caldura nu este benefica pentru anumite organe, avand consecinte negative si asupra calitatii spermei. Deci, este indicat sa evitati caldura intensa, pe cat posibil, daca vreti sa aveti un copil.

  • Obezitatea

Kilogramele in plus nu aduc beneficii sanatatii. Din contra, afecteaza majoritatea organelor interne si intreaga functionare a organismului. Exercitiile fizice regulate si antrenamentele la sala sunt foarte importante atat pentru performanta sexuala, cat si pentru imbunatatirea calitatii spermei.

decupat secundara barbat fertilitateSfatul specialistului

Toate aceste obiceiuri nesanatoase, mai ales efectuate in exces, trebuie luate in serios. Daca vreti sa aveti un viitor sanatos si, implicit, o familie sanatoasa, atunci trebuie sa va mentineti corpul sanatos, protejandu-l de activitatile si obiceiurile periculoase. Cautati ajutor si suport in familie, prieteni sau la un specialist daca nu puteti reusi singur sa renuntati la acestea.

Infertilitatea nu este intotdeauna o problema specifica femeii. Atat barbatii, cat si femeile pot suferi de afectiuni care duc la infertilitate. Aproximativ o treime dintre cazurile de infertilitate sunt determinate de afectiuni ale femeii, in timp ce o alta treime sunt cauzate de afectiuni ale barbatului.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.