Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Cancerul de prostata: care sunt simptomele si cum este diagnosticat?

2 iunie 2015
Share

Cancerul de prostata reprezinta dezvoltarea celulelor canceroase in prostata (glanda care produce lichidul seminal). Este o forma frecventa de cancer in randul barbatilor. Unele forme de cancer se dezvolta foarte incet, in timp ce altele sunt foarte agresive si se imprastie rapid catre alte organe.

Inaintarea in varsta (incepand cu 50 de ani) reprezinta cel mai mare factor de risc pentru cancerul de prostata. In plus, daca aveti rude de gradul I (tata, frate) cu cancer de prostata, riscul se dubleaza. Studiile arata ca o dieta saraca in fructe si legume, dar bogata in carne si produse lactate grase, creste riscul de cancer de prostata. 

Care sunt simptomele cancerului de prostata?

Simptomele difera: unii barbati pot sa fie asimptomatici pana cand cancerul de dezvolta in ani de zile, in timp ce altii pot sa prezinte diverse simptome. Iata care sunt:

  • Urinare frecventa;
  • Dificultate de a initia sau opri urinarea;
  • Flux urinar intrerupt sau lent;
  • Prezenta sangelui in urina sau in sperma;
  • Disconfort (durere sau senzatie de arsura in timpul urinarii sau ejacularii);
  • Durere intensa la nivelul mijlocului sau al soldurilor, in special in cazul cancerului agresiv sau deja metastazat (raspandit la alte organe). 

Cum este diagnosticat cancerul de prostata?

  • Tuseul rectal si testul PSA

cancer-prostata-2Tuseul rectal se efectueaza pentru a determina daca prostata este marita si daca are o consistenta moale sau dura. Dozarea PSA din sange (antigen specific pentru prostata) stabileste daca aceasta proteina este produsa de celulele din prostata. Testul PSA poate indica daca o persoana are riscuri mai mari sau nu pentru cancerul de prostata. In mod normal, un nivel mai mic de 4 nanograme/mililitru de PSA este considerat normal, in timp ce o valoare mai mare de 10 ng/ml sugereaza un risc crescut de cancer de prostata. 

  • Biopsia

Daca medicul stabileste ca valoarea PSA si tuseul rectal sugereaza cancer de prostata, se va preleva tesut de la acest nivel, ce va fi ulterior examinat la microscop (biopsie). Decizia de efectuare a biopsiei depinde de varsta, starea generala de sanatate si existenta altor afectiuni medicale, precum si de alti factori. Biopsia poate detecta si determina agresivitatea cancerului de prostata.

Metastazarea cancerului de prostata poate fi detectata prin diverse teste imagistice, precum ecografie, tomografie computerizata si RMN. Medicul va stabili care este cel mai indicat pentru fiecare persoana.

Care este tratamentul?

Daca forma de cancer nu este agresiva (stabilita pe baza scalei de stadializare standard), tratamentul poate sa difere, precum si intervalul de control, deoarece riscurile de probleme urinare si sexuale sunt serioase si apar frecvent in tratamentele cancerului de prostata. Oricum, cancerul de prostata agresiv este tratat, de obicei, chiar daca complicatiile secundare ale tratamentului sunt severe. Tratamentul poate include radioterapie, chirurgie, terapie cu hormoni si chimioterapie.

La cei mai multi barbati, cancerul de prostata progreseaza lent. Majoritatea barbatilor diagnosticati cu cancer de prostata in stadiile I pana la III supravietuiesc 5 ani sau mai mult, iar cu tratamentele moderne speranta de viata este chiar mai mare decat atat. Chiar si stadiul IV are o rata de supravietuire la 5 ani in aproximativ 31% dintre pacienti, iar speranta de viata poate creste, datorita tehnicilor de tratament avansate.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.