Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Pericolele osteoporozei la barbati

3 martie 2015
Share

O treime dintre fracturile de sold apar la barbati, iar 37% dintre acestia mor in primul an dupa fractura. Osteoporoza in randul sexului masculin este o problema mai putin abordata, desi riscurile si pericolele sunt la fel de mari.

Odata cu inaintarea in varsta, atat femeile, cat si barbatii sunt supusi la un risc mare de fracturi de fragilitate. Acestea sunt rupturi ale oaselor cauzate de caderi de la propria inaltime sau mai putin. Fractura de sold este cea mai grava dintre fracturile de fragilitate, cauzand durere intensa si pierderea autonomiei.

De ce nu trebuie ignorata osteoporoza la barbati

Barbatii nu sunt tratati corespunzator pentru osteoporoza. 1 din 5 barbati cu varsta mai mare de 50 de ani va face, la un moment dat in viata, o fractura cauzata de osteoporoza. Cazurile de fracturi osteoporotice sunt in crestere, pe masura ce speranta lor de viata a crescut.

Acest subiect deosebit de important este discutat foarte mult in randul femeilor, comparativ cu barbatii, iar fracturile osteoporotice sunt in scadere in randul acestora, datorita tratamentului aplicat eficient, in timp ce ele sunt in crestere in randul sexului masculin. De asemenea, studiile arata ca decesele ce au urmat fracturile au fost mai numeroase in randul sexului masculin, coparativ cu cel feminin. Un asemenea deces are loc in primele 12 luni in proportie de 37% la barbati, fata de 20% la femei.

osteoporoza-barbati-2Din pacate, osteoporoza a fost considerata de multa vreme o boala exclusiv a femeilor. Atat familia, cat si personalul medical trebuie sa investigheze barbatii care au un risc crescut de fracturi de fragilitate si sa nu mai ignore aceste pericole. Aceste schimbari trebuie sa provina si din partea pacientilor, a rudelor si medicilor. Cel mai important lucru este prevenirea osteoporozei. Insa, in cazul in care s-a produs deja o fractura osteoporotica, este important ca pacientul sa fie identificat si tratat corespunzator pentru a preveni o alta. Trebuie sa amintim si faptul ca oamenii nu trebuie sa traiasca cu durere si sa sufere din cauza osteoporozei, mai ales ca aceasta afectiune poate fi prevenita si controlata.

Care sunt factorii de risc in cazul barbatilor?

Nivelul testosteronului la barbati scade gradual pe masura ce inainteaza in varsta. Acest lucru este in contrast cu declinul rapid al hormonilor sexuali ce apare la femei, la menopauza. Atunci cand nivelul hormonilor sexuali scade dupa varsta de 70 de ani in randul barbatilor, creste riscul de fracturi osoase, odata cu scaderea densitatii oaselor.

Alti factori ce contribuie la aparitia osteoporozei la barbati includ:

  • Fumatul;
  • Alcoolul in exces;
  • Un nivel scazut de vitamina D;
  • Istoricul familial de osteoporoza;
  • Unele medicamente, precum cele utilizate pentru tratarea cancerului de prostata, steroizii si antidepresivele.

Nu se cunoaste exact motivul pentru care se ajunge la deces, insa infectiile si afectiunile cardiace care apar dupa fracturile osteoporotice pot avea un rol important. De asemenea, fracturile care apar dupa un traumatism minor pot afecta sanatatea generala a unui barbat.

Este foarte important sa nu neglijam aspectele osteoporozei si ale complicatiilor acesteia si sa punem mai mult accent pe preventie. Acest lucru il putem realiza prin vizitele periodice la medic si prin investigatiile de rutina recomandate de acesta.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.