Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

Iata cum recunoasteti si tratati problemele prostatei

1 martie 2013
Share

Prostata constituie un permanent factor de neliniste pentru cei mai multi barbati, intrucat, cu inaintarea in varsta, le provoaca numeroase probleme. Informati-va cat mai bine despre hiperplazia prostatica benigna si recurgeti la ajutor medical daca vreun simptom suspect va nelinisteste.

Prostata este o glanda de marimea unei castane si se afla in partea de jos a vezicii urinare, inconjurand uretra, prin intermediul careia se elimina urina. Functia principala a prostatei este de a secreta un fluid special care, impreuna cu spermatozoizii si cu lichidul culelor seminale, este eliminat in canalul urinar sub forma de sperma in timpul actului sexual. Dupa varsta de 45 de ani, la toti barbatii, prostata incepe sa se mareasca progresiv. Daca se mareste mult sau este de dimensiuni mijlocii, reduce diametrul uretrei, deoarece o preseaza si jetul urinar devine mai slab, iar urinarea dureaza mai mult. Aceasta stare se numeste hiperplazie prostatica benigna.

O marire a prostatei si o schimbare a jetului urinar nu inseamna neaparat ca aveti cancer de prostata. De aceea, fiecare barbat, dupa varsta de 50 de ani trebuie sa fie consultat de medicul urolog, o data pe an, pentru a face testul PSA (dozarea serica a antigenului specific prostatic), dar si pentru sfaturi si ajutor in caz de hiperplazie prostatica benigna (nu este cancer si nici nu evolueaza catre cancer, cu toate ca cineva poate sa le aiba pe amandoua in acelasi timp).

Care sunt simptomele in hiperplazia prostatica benigna?

Simptomele care se manifesta frecvent in hiperplazia prostatica benigna sunt:

  • Urinarile frecvente atat ziua, cat si noaptea;
  • Jetul urinar slab;
  • Dificultatea de pornire a urinarii dimineata;
  • Blocajul urinar (pacientul nu poate sa urineze).

Hiperplazia prostatica benigna preocupa 50% dintre barbatii cu varsta de peste 60 de ani. Simptomele bolii se agraveaza cu inaintarea in varsta, ajungand sa afecteze aproape 80% dintre barbatii cu varsta de peste 60-80 de ani. Un barbat poate avea in acelasi timp si o marire a prostatei si cancer. De aceea, este bine sa consultati la intervale regulate de timp urologul.

Cum constata medicul ca prostata este marita?

Metoda principala pentru depistarea maririi prostatei este examenul digital rectal (tuseul rectal). Prin acest examen, medicul palpeaza peretele din spate al prostatei prin intermediul intestinului. Nu este dureros, creeaza doar o mica stare de disconfort pacientilor. Acesta ofera medicului posibilitatea de a estima marimea prostatei si de a constata daca prezinta tumori sau o consistenta neregulata.O alta investigatie importanta (nedureroasa) este ecografia abdominala sau rectala care, in coroborare cu  examenul digital rectal, ofera o imagine clara a starii in care se afla prostata.

In ce consta tratamentul?

Dupa ce medicul urolog stabileste diagnosticul de hiperplazie prostatica benigna, va alege si tratamentul corespunzator, urmarind eliminarea neplacerilor provocate de simptomele mentionate anterior. In functie de gravitatea acestora si a analizelor medicale, medicul va alege una dintre urmatoarele metode de tratament:supravegherea atenta a evolutiei; tratamentele medicamentos si chirurgical.

Dr. Vakalidis Konstantinos

Medic specialist urologie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.