Revista care te menține sănătos

Sănătatea bărbatului

4 cele mai importante teste screening pentru barbati

7 februarie 2011
Share

Medicina preventiva sau screeningul (depistarea precoce) anumitor boli grave incearca sa furnizeze diagnosticul timpuriu al acestora, astfel incat sa previna complicatiile si sa permita interventii chirurgicale si medicale cu scop curativ. Toate acestea ajuta la cresterea duratei si calitatii vietii persoanelor afectate de boli severe.

Aceste informatii medicale au fost filtrate de-a lungul anilor in cadrul numeroaselor studii, care au indicat ca anumite teste screening ar fi benefice pentru evaluarea starii de sanatate a anumitor pacienti.

Examenul periodic anual, cel mai important

In acest scop, vom prezenta cele mai importante teste screening care ar trebui efectuate de barbati pentru depistarea anumitor afectiuni, si anume:

1. Examenul periodic anual. In cazul pacientilor asimptomatici, este efectuat de catre medicul de familie, medicul generalist sau medicul internist. Acest test trebuie sa includa anamneza si examenul fizic, alaturi de analizele de laborator de rutina, in conformitate cu varsta si stilul de viata al pacientului. Este foarte importanta aceasta vizita anuala, chiar in lipsa unor acuze subiective. „Discutia” cu medicul si examenul clinic efectuat (trebuie sa includa cantarirea si masurarea tensiunii arteriale) reprezinta o verificare a starii actuale de sanatate si poate indruma pacientul spre modificarea stilului de viata pentru a preintampina unele afectiuni, investigatii suplimentare sau diverse scheme de tratament. Aceasta „revizie” anuala ajuta la depistarea unor boli in stadiul incipient. De asemenea, poate identifica anumiti factori de risc in stilul de viata care, netratati, pot duce la aparitia anumitor boli.

Determinarea profilului lipidic pentru prevenirea bolilor cardiace

2. Pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, in primul rand este necesara modificarea stilului de viata nesanatos (fumatul, greutatea corporala excesiva, lipsa exercitiului fizic, dieta). Al doilea pas este determinarea profilului lipidic, colesterol total, LDL- si HDL-colesterol, anual, dupa 35 de ani la barbati si 45 de ani la femei. Aceste intervale de determinare a profilului lipidic se modifica la indrumarea medicului care urmareste pacientul, in functie de istoricul personal si familial al acestuia, de prezenta altor factori de risc pentru boli cardiovasculare. Pentru screeningul anevrismului aortic abdominal (afectiune care poate fi fatala), este indicata efectuarea unei ecografii abdominale la barbatii care sunt sau au fost fumatori, in intervalul de varsta 65 si 75 de ani.

Colonoscopia, indicata la interval de 5 ani

3. Cancerul colorectal este al doilea ca frecventa la barbatii din Romania dupa cel pulmonar. Anual, ca metode de screening sunt utilizate, la toti pacientii peste 50 de ani asimptomatici testul hemoragiilor oculte sau, mai bine, colonoscopia, la interval de 5 ani. Pentru pacientii care au rude de gradul I ce au prezentat acest tip de cancer, colonoscopia trebuie efectuata prima, cu 10 ani mai devreme fata de varsta la care a fost diagnosticata ruda respectiva ori cel mai tarziu la 50 de ani. Aceste intervale de urmarire se modifica sub indrumarea medicului gastroenterolog la pacientii la care se evidentiaza anumite leziuni maligne sau benigne la prima colonoscopie, care au istoric de polipi colonici, la cei cu polipoze familiale sau boli inflamatorii intestinale.

Colonoscopia poate depista o leziune maligna colonica incipienta care se poate trata si vindeca in proportie de peste 95%.

Stabilirea antigenului prostatic specific, depistarea cancerului de prostata

4. Cancerul de prostata are ca metoda de screening determinarea antigenului PSA (antigen prostatic specific) obligatoriu, impreuna cu examenul de prostata, avand beneficiu maxim la pacientii intre 50 si 70 de ani. Daca screeningul este normal, se repeta o data pe an la pacientii asimptomatici. In caz contrar, pacientul va fi urmarit de medicul urolog care va utiliza, eventual, si alte investigatii. De mentionat ca PSA-ul creste intr-o serie de afectiuni benigne (hipertrofia benigna de prostata, prostatite, infectii ale tractului urinar) sau poate fi modificat dupa tuseu rectal sau ejaculare (in ultimele 24 de ore). O singura valoare crescuta nu poate stabili diagnosticul. Acesta se coreleaza mai degraba cu evolutia lui in timp. De asemenea, nu orice modificare a prostatei de tip canceros necesita interventie agresiva. Exista cancere de prostata care evolueaza lent sau deloc.

Screeningul infectiei cu HIV la barbatii care nu prezinta factori de risc se realizeaza intre 13 si 65 de ani.

Nu exista metode de screening pentru alte tipuri de cancer in afara modificarii stilului de viata. Ceilalti markeri tumorali care exista in prezent nu sunt utilizati pentru screening, deoarece ofera frecvent rezultate fals pozitive sau negative. De asemenea, examenele imagistice (tomografia computerizata sau RMN) nu sunt mijloace de screening pentru populatia generala.

Dr. Andreea Pascu,

Medic specialist medicina generala,

Clinica Medicover,

www.medicover.ro, 021/310.16.99.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.