Revista care te menține sănătos

Știri

S-a dat startul la campania de analize gratuite pentrut cancerul de col uterin

8 octombrie 2012
Share

Toate femeie cu varsta cuprinsa intre 26 si 64 de ani sunt asteptate la doctor pentru a face testul Papanicolau gratuit. Potrivit datelor publicate de oficialii de la Ministerul Sanatatii, campania de depistare a cancerului de col uterin se intinde pe o perioada de cinci ani, timp in care doamnele pot face testul fara bani.

Procedura este relativ simpla. Femeia se prezinta mai intai la medicul de familie, de unde i se elibereaza un formular care asigura inscrierea in campanie. Urmeaza programarea la specialist si intoarcerea rezultatului la medicul de familie. In cazul in care rezultatul este negativ, femeia va fi reevaluata abia peste trei ani, insa daca exista modificari ale celulelor, aceasta va fi trimisa mai departe la investigatii suplimentare.

Testarea este minim invaziva, dar poate anunta un diagnostic crunt: cancer de col uterin. Printre cauzele bolii se numara: raporturile sexuale neprotejate si neprezentarea la medic regulat. Asa se face ca Romania este pe primul loc in Europa la decese prin cancer de col uterin, circa sase pe zi.

Anual, 3.400 de romance afla ca au cancer de col uterin.

Cristina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.