Revista care te menține sănătos

ORL

Rinoplastia va scapa de complexe 2

1 aprilie 2007
Share

La origini, rinoplastia era efectuata exclusiv cu scopul de reconstructie in urma traumatismelor. Ulterior, acest tip de interventie a progresat; a devenit o tehnica de reductie si mai apoi a ajuns la rolul ei actual, de „modelare” estetica a nasului.

Anatomic, nasul este un tot unitar: cuprinde o structura formata din tesuturi moi, cartilaginoase si osoase, unite intr-o combinatie variabila. Cel mai vizibil si proeminent intre trasaturile fetei, nasul este extrem de important pentru pacient si constituie piatra de incercare pentru un chirurg estetician. Abilitatea acestuia de a corecta diformitatile nazale este conditionata si de intelegerea proportiilor fetei.

Interventia moderna vizeaza naturalul

Nasul operat estetic in urma cu 20-30 ani, desi foarte rafinat, cu un inalt stil de retus, arata ca un sablon, indiferent de conformatia fetei pacientului. In prezent, se doreste obtinerea unui nas cu un aspect mult mai natural, cu un profil dorsal mai conturat, un varf nu foarte inalt si mai putine modificari ale cartilajelor. Rinoplastia moderna vizeaza in principal restabilirea proportiilor intre elementele nasului, a celor intre nas si fata si corectarea unghiurilor. Aceste obiective sunt realizate prin extirparea cat mai redusa a tesuturilor, mai multa conservare a structurilor, iar tendinta este ca operatia sa fie mai degraba „incompleta” in detrimentul uneia excesiv de „agresiva”. Interventia implica modificarea osului sau a cartilejelor nazale si se realizeaza de obicei in interiorul nasului, nelasand astfel urme vizibile decat in cazuri speciale.

Rinoplastia nu este recomandata tuturor

Acceptarea pentru operatie a pacientului este dependenta de comunicarea pacient-chirurg: specialistul asculta si noteaza dorintele pacientului, le evalueaza in linii generale si ii comunica rezultatul la care se poate ajunge. Exista insa cazuri in care, pe baza unor criterii bine stabilite, unii dintre solicitanti sunt tratati circumspect sau chiar le este refuzata interventia:
• pacientul este excesiv de secretos;
• nu stie ce vrea, este indecis;
• este preocupat de defecte minore;
• are o motivatie secundara, sociala;
• pretinde prea mult;
• aduce numeroase fotografii ce descriu nasul pe care si-l doreste;
• pacientul de sex masculin: necasatorit, imatur, prea pretentios si narcisist.

Complicatii cu efect minor
Ca in urma oricarei interventii chirurgicale, si in cazul operatiei de corectare a nasului pot aparea complicatii. Insa, chiar daca acestea intervin in aproximativ 18,3% din cazuri, au un efect mic sau inexistent asupra rezultatului chirurgical.
Astfel, efectele secundare isi pot face aparitia imediat dupa operatie (hemoragie intraoperatorie, postoperatorie, perforatie septala sau infectie), dar si la un anumit interval mai indelungat. Complicatiile tarzii se manifesta de obicei prin persistenta edemelor sau echimozelor, cicatrici excesive, sau scaderea sensibilitatii cutanate pe fata dorsala a nasului.

Rezultatul postoperator este determinat de grosimea pielii, a partilor moi ce imbraca scheletul si de varsta pacientului, ce influenteaza gradul de miscare a tesuturilor moi in mai multe zone.

Evitati miscarile bruste dupa operatie
Dupa operatie, pentru consolidarea rezultatului, pe fata dorsala a nasului se va aplica, pentru o perioada de 5 zile, o atela gipsata in forma literei „T”, cu bratul orizontal pe frunte. Totodata, in fosele nazale vor fi introduse, pentru 24-48 ore, cate o mesa parafinata. Pentru a impiedica aparitia hematoamelor ce pot duce la compromiterea rezultatului estetic, trebuie sa evitati gesturile ce ar putea creste presiunea venoasa in regiunea capului: aplecarea in fata, tusea, stranutul, presiunea abdominala (constipatia, rasul, strigatul), consumul de alimente reci sau fierbinti si de cafea in exces.

Operatia de modelare a nasului, pe langa rezolvarea simultana a unor probleme functionale, indeparteaza complexele de o viata ale pacientului. Acesta are acum curajul de a se privi in oglinda sau de a accepta sa fie fotografiat si din cadru apropiat! Viata sa reintra in normal.

Adina Radu
Consultant: Prof. Dr. Toma T. Mugea
Clinica de chirurgie estetica Medestet
www.medestet.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.