Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Rezorbtie sau resorbtie dentara

13 decembrie 2010
Share

Disparitia treptata, fiziologica sau patologica, a coroanei si/sau a radacinii unui dinte.
Resorbtia coroanei unui dinte. Aceasta este realizata de carie, atingerea evolutiva a constituentilor duri ai dintelui (smalt si dentina).
Resorbtia radacinii unui dinte – Atunci cand afecteaza radacina unui dinte de lapte, resorbtia este un fenomen fiziologic care duce la disparitia acesteia si inlocuirea cu un dinte definitiv. Atunci cand atinge radacina unui dinte definitiv, este un fenomen patologic consecutiv unui soc violent sau unei carii netratate.
Diagnosticul se face pe baza radiografiei, care arata lacunele ce dezvaluie zonele in care radacina dintelui se resoarbe. Cand aceste lacune se intind din aproape in aproape, este necesar, in general, ca dintele sa fie scos. La un stadiu mai putin avansat, inca se mai poate opri procesul de resorbtie devitalizand dintele si, apoi introducand in canalele radiculare hidroxid de calciu pe o durata de 6 luni pana la un an. In continuare, dupa scoaterea acestei substante, se obtureaza definitiv dintele.

Nota pentru articolul «Rezorbtie sau resorbtie dentara»:5.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate