Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Retentie de urina

13 decembrie 2010
Share

Imposibilitate de a satisface necesitatea de golire a vezicii proprii.

Diferite tipuri de retentie de urina – Retentia de urina este completa sau incompleta dupa cum evacuarea vezicala este imposibila sau partiala
– Retentia completa de urina este provocata de cele mai multe ori, la barbat, de un adenom al prostatei si, la femeie, de o tulburare neurologica sau sfincteriana. Ea se dezvaluie brutal: nevoia de a urina este imperioasa, vezica este tensionata, dureroasa si palpabila (glob vezical). Aceasta retentie impune un sondaj vezical evacuator pe cale uretrala sau prin aplicarea unui cateter vezical suprapubian, apoi cautarea cauzei prin diferite examene.
– Retentia incompleta de urina are uneori o origine neurologica (legata de un diabet sau consecutiva unei rahianestezii), de cele mai multe ori obstructiva (ingustare a colului vezical, un calcul sau un cancer al prostatei, un fibrom uterin). Ea se dezvaluie in mod treptat prin tulburari de mictiune: mictiuni apropiate in timp unele de altele, jet slab al urinei, senzatie de golire vezicala incompleta, uneori incontinenta sau infectie urinara. Vezica este de cele mai multe ori relaxata, domul ei fiind palpabil deasupra pubisului.

Tratament – Tratamentul este cel al cauzei retentiei de urina, care duce la disparitia acesteia.

Nota pentru articolul «Retentie de urina»:2.00/ 5 (2 voturi)