Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Respirator (sistem)

13 decembrie 2010
Share

Totalitatea organelor care asigura primele etape ale respiratiei, adica ventilatia (miscarea aerului in plamani) si hematoza (transformarea sangelui venos incarcat cu dioxid de carbon in sange arterial incarcat in oxigen).

Structura – Aparatul respirator cuprinde caile respira­torii (adica este vorba de caile respiratorii superioare – fose nazale, cavitate bucala, faringe, laringe, de trahee si de bronhii) si plamanii, inveliti in pleura. Toracele, prin cusca sa osoasa si prin muschi, participa, de asemenea, la functio­narea aparatului respirator.

Patologie – Imensa suprafata de contact a aparatului respirator cu mediul exterior si situatia sa de adevarata inter­sectie explica frecventa si varietatea patologiilor observate. 
– Afectiunile tumorale sunt cancerul bronhopulmonar primitiv secundar, cauzat de o metastaza a unui cancer situat in alta regiune a organismului, care poate atinge plamanii, pleura sau mai rar, bronhiile. Tumorile primitive ale pleurei si ale mediastinului sunt mai rare. 
– Imunopatologia aduna laolalta afectiuni atat de variate ca astmul, alveolitele alergice, sarcoidoza sau manifestarile pulmonare ale conectivitelor.
– Bolile infectioase sunt tuberculoza, infectiile cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina, laringita), bron­sita, bronhopneumonia, pneumonia, pneumopatiile atipice, supuratiile pulmonare sau pleurale legate de patrunderea in organism a unui agent microbian etc.
– Patologia vasculara cuprinde edemul si embolia pulmo­nara.

Nota pentru articolul «Respirator (sistem)»:1.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate