Revista care te menține sănătos

Știri

Reguli noi si vechi pentru protectia solara

12 iunie 2012
Share

Este obligatoriu sa ne protejam pielea de razele ultraviolete in sezonul cald. Cate dintre regulile pe care le cunoastem sunt utile si de ce alte reguli noi trebuie sa tinem cont in 2012? Specialistii de la Health.com s-au documentat mai mult pe aceasta tema.

Regula deja cunoscuta: aplicati o crema cu factor de protectie 15 inainte cu jumatate de ora de a iesi din casa.

Regula noua: crema cu factor de protectie solara, folosita singura, nu este suficienta. Pe langa aceasta, este nevoie si de o crema hidratanta bogata in antioxidanti. Mai intai, se aplica aceasta din urma, apoi crema cu factor de protectie. „Nu e vorba numai de razele UV. Soarele poate genera si radicali liberi care distrug colagenul si fibrele de elastina”, sustine Fredric Brandt, medic dermatolog in New York si Miami. Potrivit acestuia, antioxidantii mai pot fi luati si din ingrediente precum soia, ceaiul verde sau alimentele bogate in vitamina C. Mai mult, daca nu e vorba de o simpla iesire la magazin sau in piata, ci la plaja, atunci cremele cu factor de protectie 30 nu trebuie sa lipseasca.

Regula deja cunoscuta: vestimentatia trebuie sa fie lejera, confectionata din in sau bumbac, si deschisa la culoare.

Regula noua: purtati haine cu protectie solara, cel putin factor de protectie 30. Astfel de haine sunt certificate de Skin Cancer Foundation. Denumirea completa este Skin Cancer Foundation’s Seal of Recommendation. Ca sa va faceti o idee, un tricou simplu, alb, are protectie UV sub 10.

Regula deja cunoscuta: putin soare este sanatos. O expunere de 20 de minute, de trei ori pe saptamana, permite organismului sa produca vitamina D.

Regula noua: nu este indicat sa iesiti afara neprotejat, nici macar un minut. Este adevarat, corpul are nevoie de vitamina D pentru a pastra sistemul imunitar puternic, dar suplimentele sau expunerea la lumina dimineata la prima ora si seara sunt variante mult mai bune. „Chiar si cea mai mica expunere la soare poate distruge celulele pielii si poate duce la cancer”, a subliniat Francesca Fusco, medic dermatolog in New York.

Regula deja cunoscuta: nu va bronzati niciodata la solar!

Regula noua: acelasi sfat este valabil si acum. Potrivit Agentiei Internationale de Cercetare in domeniul Cancerului, peste 75% dintre melanoame sunt rezultatul acestui obicei. In plus, se pare ca 90% dintre semnele imbatranirii sunt cauzate de expunerea la razele UV. Tot soarele, dar sub protectie, este mai sanatos. Insa si autobronzantele sunt mai indicate decat solarul.

Cristina Ionescu

Sursa: Health.com

Nota pentru articolul «Reguli noi si vechi pentru protectia solara»:3.00/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.