Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Reflux gastroesofagian

13 decembrie 2010
Share

Regurgitare a continutului acid al stomacului in esofag.
Cauze – Un reflux gastroesofagian este provocat de o incontinenta a sfincterului inferior al esofagului, a carei cauza o constituie cel mai frecvent o hernie hiatala, adica trecerea, prin diafragm, a unei parti de stomac in torace.
Simptome si semne -Refluxul gastroesofagian provoaca in mod obisnuit o senzatie de arsura in golul stomacului, iradiind in spatele sternului. Durerea survine dupa masa; ea este declansata de flexia corpului in fata si dispare atunci cand subiectul se indreapta: este semnul numit al "siretului de pantof". In caz de hernie hiatala, arsurile apar de asemenea in pozitie culcata sau in cursul eforturilor de impingere abdominala.
Tratament – Tratamentul consta mai intai de toate in evitarea meselor copioase, a bauturilor efervescente, in reducerea – daca este necesar – a obezitatii existente si in combaterea aciditatii gastrice cu medicamente antiamide. Daca, in pofida tratamentului medical, refluxul persista si mai ales daca este foarte deranjant, este posibil sa se recurga la o tehnica chirurgicala, fundoplicatura. Aceasta consta in infasurarea fundusului, partea superioara a stomacului situata imediat sub diafragm, in jurul esofagului inferior pentru a crea o valva antireflux intre esofag si stomac.

Nota pentru articolul «Reflux gastroesofagian»:2.33/ 5 (3 voturi)